IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Общество
15:30 | 17 август 2015
Обновен: 08:00 | 14 май 2024

Климатичните промени ще променят ваканционния модел в Европа

Вероятно високите температури ще доведат до големи горещини в разгара на лятото

По материала работи: Деян Михайлов
Климатичните промени ще променят ваканционния модел в Европа

Според доклад на Европейския съюз бъдещето на южните европейски курорти е сериозно застрашено от променящите се климатични условия, съобщава британското издание „Индипендънт”.

Изследването на ЕС, озаглавено „Времето е от значение: адаптиране на туристическото търсене към промените в климата в Европа” се фокусира върху периода около 2100 година, когато Испания и България ще се наложи да се лишат от притока на туристи, който познават, заради суши, високи температури и горски пожари. Вероятно високите температури ще доведат до големи горещини в разгара на лятото, които биха направили почивката по-скоро некомфортна.

Изчислено е, че в бъдеще южните средиземноморски страни могат да загубят приходи от туризма на стойност 0,45% от БВП на година. В случая на Испания това може да означава загуба от близо 5.6 милиарда евро годишно.

За сметка на предвиждания залез на южните туристически дестинации, северните балтийски страни като Латвия и Естония, които към момента се отличават с по-умерени летни температури, тогава вероятно ще преживяват туристически бум, твърди докладът на ЕС.

Проучването показва също, че климатичните промени ще доведат и до промени на модела на взимане на полагаемия годишен отпуск. В бъдеще работещите европейци вероятно ще разпределят почивните си дни по равно през годината и ще взимат по-кратки отпуски.

Коментари

Новини Варна