IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Общество
13:30 | 8 юли 2014
Обновен: 03:58 | 21 април 2024

Бизнесът търси младежи със средно образование за работа

Бизнесът търси младежи със средно образование за работа

По материала работи: Златина Добрева
Бизнесът търси младежи със средно образование за работа

Работодателите предпочитат да наемат младежи със завършено средно или средно специално образование, показва анкета на Агенцията по заетостта, в която за 10 дни са се включили 3700 представители на бизнеса.
Половината от тях са заявили предпочитание към млади хора със средно образование. 15 на сто от компаниите се нуждаят от бакалаври, а от магистри 10%, показват междинните данни от проучването.
То се провежда непосредствено преди началото на схемата "Младежка заетост" - първата по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" 2014-2020. Общата стойност е 35 млн. лв, като първоначално 20 млн. лв. ще бъдат отпуснати от националния бюджет, а на по-късен етап те ще бъдат възстановени от ЕК.
"Младежка заетост" ще позволи на около 7500 младежи до 29 г. да се включат в стаж или обучение в работна среда.
Безработните младежи през юни са с 6000 по-малко в сравнение със същия месец на миналата година. Без работа са 58 575 българи до 29 години или 16.7% от всички безработни.
30% от участвалите в анкетата работодатели търсят младежи за стаж или обучение в сферата на услугите – туризъм, ресторантьорство.
Младите хора имат най-големи възможности за стаж като бармани, сервитьори, готвачи, продавач-консултанти, съобщи изпълнителният директор на Агенцията по заетостта Асен Ангелов.
Работодатели в сферата на производството на храни и облекло също предлагат възможности за стаж - 11 на сто от участвалите в проучването. 10% от компаниите търсят счетоводители, 7 на сто от фирмите се занимават със строителство и металургия.
5% от работодателите търсят административни специалисти, както и специалисти по информационни и комуникационни технологии, информира dnes.bg.
Интерес към схемата проявяват представители на бизнеса от цялата страна, като за момента най-много заявки има от Враца, Монтана, Пазарджик, Плевен, Пловдив и др.
65% от работодателите заявяват, че имат възможност да сключат договори по схемата още през септември.

Коментари

Новини Варна