IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Общество
12:40 | 20 август 2015
Обновен: 23:16 | 22 април 2024

До петък КЗК праща на Борисов данни за пазара на горива

За извод за картел било рано, анализ в Германия отнел 2 г.

По материала работи: Юлиян Атанасов
До петък КЗК праща на Борисов данни за пазара на горива

Комисията за защита на конкуренцията ще изпрати до петък на премиера Бойко Борисов междинна информация от анализ на пазара на горива, пише dnes.bg.


Борисов поиска вчера проверка за картел. Комисията е събрала вече информация, каза говорителят на КЗК Марио Гаврилов пред БНР.


Той обаче отказа да коментира, преди да е приключила окончателно работата по секторния анализ.


Когато приключим, можем да направим извод дали има съмнения за картел на пазара на горивата, или няма такива съмнения. Едва след това да стартира производство по установяване на картел в този пазар, каза Гаврилов.


Той не се ангажира с краен срок за приключване на анализа и направи сравнение с Германия, където, по думите му, един подобен анализ на пазара на горива е отнел около две години.


На този етап все още не можем да дадем конкретен, ясен и окончателен отговор на въпроса, който беше поставен, подчерта отново Гаврилов.
Според Андрей Делчев, изпълнителен директор на Българската петролна и газова асоциация, КЗК ще излезе с извода за липса на картел.


През последните няколко години са правени два анализа на КЗК за наличие на картел в петролния сектор. И в двата случая КЗК установи не само, че няма картел, но и обратно – има остра конкуренция на пазара. А оттогава, от последната проверка, на пазара навлязоха нови големи играчи, така че аз наистина мисля, че КЗК ще излезе със сходен извод по отношение на липсата на картел, защото пазарът е много конкурентен в този бизнес, даже изключително конкурентен, заяви той.


Андрей Делчев посочи, че проблемът с контрола на бензиностанциите е свързан с т. нар."ведомствени бензиностанции", които по думите му представляват над 30 процента от пазара на горива.


"Ведомствените бензиностанции, само тези, които са регистрирани, защото МФ наскоро поиска да се регистрират, са над 6000. Според нас са над 15 000, тоест много от тях въобще не са регистрирани", коментира той.


Делчев изрази надежда, че този път правителството ще отиде докрай в мерките срещу ведомствените бензиностанции.

 

Коментари

Новини Варна