IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Общество
21:49 | 20 август 2015
Обновен: 20:26 | 22 април 2024

Министерството да сформира комисия, която да одобрява учебниците

Това казва синдикалната лидерка Янка Такева

По материала работи: Юлиян Атанасов
Министерството да сформира комисия, която да одобрява учебниците


 

Екипът на Министерството на образованието трябва да сформира комисия, която да одобрява учебниците. Това каза в интервю за „Фокус" Янка Такева, председател на Синдиката на българските учители, цитирана от КРОСС.
„Тази комисия трябва да се отнася към своите ангажименти много сериозно. Не може да не се четат учебници, заради това, че някой служи на едни или други корпоративни интереси", заяви Такева. По думите й, след като се пуснат учебниците, тези, които страдат са учениците и родителите. „Формират се некоректни знания у децата, което е пагубно за по-нататъшното им натрупване на знания. Благодарение на лошо вписания учебник "Човек и общество", половината деца в България намразиха историята. Не може в един раздел да има 16 дати. Никой не може да ги запомни", подчерта Янка Такева. Тя отбеляза, че по този начин се отблъскват децата и тези, които имат мотивация да учат, я губят.
„Хиляди пъти съм давала примери с разкази в Читанката за втори клас, в буквара за 1 клас. Сега върви в пространството едно стихотворение, което провокира насилие - за шамара на бащата. Не може така, трябва повече морал", каза още Такева.

 

Коментари

Новини Варна