IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Общество
09:49 | 21 август 2015
Обновен: 20:26 | 22 април 2024

138 години от началото на боеве за Шипченския проход

В подножието на историческия връх днес ще се развеят и копия на бойни знамена

По материала работи: Златина Добрева
138 години от началото на боеве за Шипченския проход

Днес се навършват 138 години от началото на решителните боеве за Шипченския проход. По този случай ученици от Националното дружество „Традиция" организират своеобразен музей на открито - в подножието на върха.


За пета поредна година, музеят на открито показва оръжия, с които е отвоювана българската свобода - саби, ками, пушки. Посетителите на изложението ще имат възможност да разгледат и да държат в ръка повече от 150 експоната.
 

15-годишният Йордан Димов от Габрово, който ръководи своеобразния музей, споделя какво още може да научат гостите: „Кое оръжие е турско, кое руско, с коя пушка сме освободени... С пушката Krnka са били въоръжени 80% от руската войска и след Шипка, руснаците даряват всичките си пушки на младата българска армия и опълчението".


В подножието на историческия връх днес ще се развеят и копия на бойни знамена. Ще бъдат показани различни военни униформи, шити по оригинални модели. Посетителите ще могат да ги облекат и да се снимат като български опълченци или руски воини. Така от Националното дружество „Традиция" искат да привлекат младите хора, да се докоснат до историята. Затова и с изложението са ангажирани ученици, членове на организацията от няколко града на страната. Те ще очакват посетители и утре, когато е кулминацията на националното честване на Шипченската епопея.

 

cross.bg

Коментари

Новини Варна