IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Общество
18:48 | 18 юли 2014
Обновен: 10:12 | 20 април 2024

За поредна година: Психологията е най-желана в СУ

За поредна година: Психологията е най-желана в СУ

По материала работи: Ставри Таргов
За поредна година: Психологията е най-желана в СУ

Младите хора избягват тежките науки, отбеляза зам.-ректор

За поредна година психологията е най-желаната специалност в Софийския университет, съобщиха от висшето училище. На второ и трето място са специалностите „Право“ и „Софтуерно инженерство“.

Тази година кандидатите в СУ са 8292 и се борят за общо 5165 места.

Сред най-желаните специалности се нареждат „Предучилищна и училищна педагогика“, „Медицина“, „Английска филология“, „Социални дейности“, „Медицинска рехабилитация и ерготерапия“, „Фармация“ и „Публична администрация“.

От БНТ съобщават, че общо 500 кандидат-висшисти са поставили „Психология“ на първо място. Местата за нея обаче са едва 60. Минималният бал за жени там е 27.09 и 26.12 за мъже от максимален 30. Въпреки че социалната наука отново е поставена на първо място, в сравнение с миналата година посочилите я на първо място са значително намалели. През 2013 г. кандидатите, поставили психологията на първо място, са 1229.

Прави впечатление, че и през 2013 г. топ 3 на най-желаните специалности в СУ е същият. Специалностите, допълващи топ 10, не се различават значително.

Въпреки големия наплив към специалност „Психология“ Надя Василева, управляващ директор на консултантска фирма в сферата на човешките ресурси, каза пред БНТ, че бизнесът към момента няма нужда от психолози, а от кадри, владеещи поне два западни езика.

Доц. д-р Милена Стефанова, зам.-ректор на СУ “Св. Климент Охридски”, отбелязва, че в последно време младите хора избягват тежките науки като специалностите във Физическия факултет.

До днес включително приетите на първо класиране трябваше или да се запишат в съответните факултети и специалности, или да подадат документи за второ класиране, съобщи dnes.bg.

Черно море

 

Коментари

Новини Варна