IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Общество
16:42 | 21 август 2015
Обновен: 12:00 | 2 май 2024

Всяка година между 1500 и 2000 деца у нас са настанявани в институции

100 000 деца годишно са оставени на грижата на близки и роднини, за да заминат родителите им на гурбет

По материала работи: Ставри Таргов
Всяка година между 1500 и 2000 деца у нас са настанявани в институции

Ежегодно у нас между 1500 и 2000 деца са настанявани в институции, сочат данни на фондация "За нашите деца". По неофициални данни 100 000 деца годишно са оставени от родителите на грижата на близки и роднини, за да заминат на работа в чужбина. Не се знае колко от малолетните са в риск, посочи Иванка Шалапатова, изпълнителен директор на фондацията.

"Не можем да се съгласим, че ако днес едно българско дете не може да остане в собственото си семейство, единствената алтернатива, която ние като общество и държавните институции предлагаме, това е грижата  в социален дом. Надявам се, че вече всички  в България, осъзнаваме, че грижата в социалните домове уврежда нашите деца. В момента близо 2000 деца са под грижата на приемни семейства, затова е много важно да насърчаваме семейната грижа в България.

Именно затова ние ще съберем различните гледни точки около акцента на възрастния, който се грижи за дете. Ако това е родният родител, това са майката и бащата, как ние ги подкрепяме като професионалисти, така че родителите да не стигат до тежкото решение да се разделят с детето си", каза тя, цитирана от БНР.

Черно море

Коментари

Новини Варна