IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Общество
12:40 | 25 август 2015
Обновен: 04:43 | 23 април 2024

Ловим бежанците на границата, хвали се Бъчварова

Едва ли у нас ще се стигне до ситуация като в Македония

По материала работи: Ставри Таргов
Ловим бежанците на границата, хвали се Бъчварова

Според вътрешния министър Румяна Бъчварова бежанците, чиято цел е Западна Европа, не минават често през България, защото не са сигурни, че скоро могат да стигнат до дестинацията, която ги интересува.
"Осъществяваме много строг контрол по границата", увери тя по Нова телевизия.
Вътрешният министър смята, че настоящата бежанската криза е най-голямото предизвикателство от началото на века за Европа. Бъчварова коменитра, че българските власти са очаквали да има пренасочване на маршрута на бежанците през Гърция, Македония и Сърбия, след като е бил силно затруднен достъпът им до Италия .
"Търсят се решения на всички нива. Ние очаквахме това развитие на ситуацията", призна тя. Според нея най-апокалиптичният вариант е да има такъв поток като в Македония.
"Разработили сме мерки, непрекъснато следим ситуацията. Смятаме, че рискът това да се случи през нашата страна е нисък, защото маршрутът не е толкова сигурен за тях от тук. Всички знаят, че българските граници се пазят добре", заяви Румяна Бъчварова.
Според нея не можем да ограничим достъпа на бежанците в България, защото така ги лишаваме от техните права, но когато влязат в страната ни, трябва да бъдат регистрирани.
Процентът на регистрация на бежанците у нас е много висок, а по силата на Дъблинското споразумение това означава, че дори и да ходят в други страни от ЕС, трябва да се върнат в България, което не е тяхната цел.
"В Турция има два милиона бежанци, но натискът оттам не е стигнал до нас. Проблемът е в Гърция, защото не се регистрират, както и в Македония", но вътрешният министър смята, че ние не можем да постъпим по този начин, защото така ще създадем проблем на останалите държави в Европа.
"Освен това няма да имаме яснота кой преминава през границите ни, защото има и опасност свързана с чуждестранните бойци, с терористи. По този начин пазим и нашата сигурност", заяви Бъчварова.
Тя увери, че към момента почти не са върнати бежанци от други страни у нас по две причини. Едната е, че това е много скъпо, а втората, че те не искат да се върнат, съобщи Dnes.bg.

Черно море

Коментари

Новини Варна