IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Общество
10:58 | 9 август 2014
Обновен: 08:58 | 19 април 2024

Експерт: Човешка грешка е довела до взрива в Костенец

Експерт: Човешка грешка е довела до взрива в Костенец

По материала работи: Златина Добрева
Експерт: Човешка грешка е довела до взрива в Костенец

Човешка грешка е най-вероятната причина за взрива във военния завод ТЕРЕМ в Костенец, смята бившият зам.-министър на отбраната Валентин Радев от кабинета на Бойко Борисов.
„Разбира се, става въпрос за човешка грешка. Винаги, когато има неконтролиран взрив, те са плод на човешка грешка. В случая тя е в това, че наблизо е имало чували или вместимости, в които е имало тетрил и други елементи, които са били толкова близо до мястото, където са се унищожавали други елементи от боеприпаси и е прехвръкнала искра", заяви той по nova tv.
Според него два са важните въпросa в ситуацията - защо е допуснато те да бъдат в такава близост и защо е допуснато по този начин да се извършва цялото унищожаване на боеприпаси.
„Когато се работи с боеприпаси, винаги е възможно да се случи това. Това се случва и в най-добрите страни с много добри практики по съхранението на боеприпаси и извършването на утилизация", посочи още бившият зам.-министър на отбраната Валентин Радев и допълни, че най-важното е „тези процеси да се извършват грамотно и да се минимизират рисковете".
Според Тодор Воденов от КТ „Подкрепа" няма как да няма човешка грешка, когато „хората работят за под 500 лв. заплата, претоварени са с работа и технологичните изисквания към процесите се променят".
„Моите забележки са към ръководството на завода", заяви Валентин Радев и допълни, че има обвинения и към бившия военен министър Ангел Найденов заради смяната на директора на ТЕРЕМ.
Според него обаче това не е първата бомба, която ще гръмне след управлението на това правителство.
„Директорът на завода в момента Георги Иванов, е кандидат на БСП за кмет на Долна Баня през 2011 г. Той не е специалист, няма такова образование. Завършил е в Москва печатарство. Този човек ли ще управлява предприятие, което се занимава с утилизация на боеприпаси?", обвини военният експерт.
По думите на кмета Радостин Радев има криза за кадри.
„Голяма част от ръководния персонал в ТЕРЕМ е от военни служители, които са навършили пенсионна възраст, дори са пенсионирани и продължават да работят. Това, разбира се, не може да продължава дълго и трябва да се обмисли кадровата политика в тези заводи”, заяви той, цитиран от dnes.bg.

Коментари

Новини Варна