IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Общество
10:55 | 14 октомври 2015
Обновен: 13:50 | 24 април 2024

Застрашава ли новата туристическа инфраструктура в Пирин биоразнообразието?

Екоактивисти влязоха в задочен спор с дирекцията, отговорна за националния парк

По материала работи: Юлиян Атанасов
Застрашава ли новата туристическа инфраструктура в Пирин биоразнообразието?

Дали новата туристическа инфраструктура в Национален парк „Пирин“ ще съдейства за опазването на биоразнообразието, или пък след усвояването на евросредства ще се случи обратното? В задочен спор по темата влязоха природозащитници и представители на дирекция Национален парк „Пирин“, която е подчинена на екоминистерството. От дирекцията представиха резултатите от проект за устойчиво управление на Национален парк „Пирин” и резерват „Тисата”, финансиран с 19,7 млн. лв. по програма „Околна среда“ 2007 – 2013. Целта на проекта е опазване на биоразнообразието и изграждане на туристическа инфраструктура в планината.

 

По проекта в парка са изградени два посетителски центъра в Сандански и Банско, туристическата инфраструктура е ремонтирана и обновена, заяви Страхил Христов, ръководител на проекта. При работата по него са осъществени над 65 дейности за опазване на видовете и са проведени над 70 обществени поръчки със 76 сключени договора, отчете той.Експерти от дирекцията дадоха конкретни примери за дейности, свързани с опазване на биоразнообразието. С фотокапани например са изследвани трудни за проследяване животни като златката, дивата котка и глухара. На заловени с щадящ капан са диви кози са поставени проследяващи устройства с цел анализи за движението и миграциите на животните.

 

Изследвани са и рисковете за видове като лещарка (вид птица), пернатонога кукумявка, южен гребенест тритон, жабата жълтокоремна бумка.Изследвано е дали брането на билки като жълта тинтява, мечо грозде и златовръх (известен като българския женшен) е увредило популациите. Установено е, че видовете са в добро състояние, но брането на лечебните растения трябва да е в умерени количества за собствено ползване. Направено е и зарибяване с балканска пъстърва с хайвер, добит от местни индивиди, за да бъде запазена популацията.

 

В рамките на проекта е проучено и влиянието на пасищните животни върху растителността в парка. Това ще се отрази на издаването на разрешителни за паша.Също с евросредствата са ремонтирани посетителски центрове и са изградени туристически заслони в местностите Черната вода и Корнишки езера, които туристите да ползват при лошо време. Ремонтирани са съществуващи горски пътища с цел превенция на пожари. Маркирани са границите на Национален парк „Пирин“, на резерватите в парка – „Баюви дупки – Джинджирица“, „Юлен“ и „Тисата“.

Във връзка с проектите на плановете за управление на парковете „Витоша“, „Рила“ и „Пирин“ Тома Белев от Асоциация на парковете в България заяви, че и трите проекта предвиждат да бъдат облекчени условията за строителство в планините.

Коментари

Новини Варна