IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Общество
12:30 | 28 юли 2016
Обновен: 11:17 | 19 април 2024

Три съвета за предпазване от топлинен удар и изтощениe

Особено чувствителни на топлина са няколко групи хора

По материала работи: Ставри Таргов
Три съвета за предпазване от топлинен удар и изтощениe


Особено чувствителни на топлина са няколко групи хора: възрастни, деца, особено в кърмаческа възраст, хора с остри и спешни състояния, лица с хронични заболявания, работници на открито, спортуващи и хора с ниски доходи.
Въздействието на топлината върху организма може да не се прецени дори и за кратката разходка с кучето, извеждането на детето на площадката или кратката тренировка навън.
Как да разпознаем признаците на топлинен удар и изтощение и да вземем необходимите мерки, за да избегнем прогресирането им, защото те са предотвратими?

1. Хората от третата възраст, децата и пациентите с хронични заболявания са по-податливи на изтощение в жегата. Проверявайте поне два пъти на ден за състоянието им. Признаци на топлинно изтощение са обилно потене, изпитване на студ, бледа кожа, гадене и/или повръщане.

При топлинен удар се регистрира висока телесна температура. Кожата е топла, червена, може да е суха или влажна. Пострадалият е в безсъзнание.

Вниманието трябва да е специално насочено към децата в кърмаческа и ранна възраст, тъй като при тях регулирането на телесната температура все още не е ефикасно.

2. Стойте на хладно и закрито място. Климатикът е най-доброто средство за предпазване от топлинен удар и изтощение, когато ни застрашават екстремно високи температури. При движението ни в града е добре да избираме такива центрове и обществени места, в които работи охлаждаща система. Това ще помогне на тялото да се възстанови след пребиваването му на открито.

Спортуващите задължително трябва да съобразяват облеклото си и то да е възможно най-леко и „дишащо“. Препоръчва се да се избягват екстремните тренировки, дори те да се провеждат рано сутрин в прохладата. И, въобще, избягвайте да спортувате през топлата част на деня!

3. Златното правило при жега е да се грижим и поддържаме организма си достатъчно хидратиран. Това означава да се приемат постоянно хладни (не студени) безалкохолни течности. Винаги носете шише с вода със себе си навън и поставяйте чаша с вода близо до себе си у дома или на работа.

Puls.bg

Коментари

Новини Варна