IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 22°
Общество
10:28 | 6 август 2016
Обновен: 07:07 | 18 май 2024

Унгарец грабна детето си от България без знанието на майката

Бащата издал унгарски паспорт на дъщеря си, процедурата за извеждане на деца чужденци от страната го улеснила

По материала работи: Слав Велев
Унгарец грабна детето си от България без знанието на майката

Дете на година и девет месеца е отведено от баща си в Унгария без знанието и съгласието на майката. Деница Димитрова каза пред NOVA, че дъщеря й е изведена легално от страната ни с унгарски лични документи, като българските власти са свършили надлежно своята работа.

 

Процедурата за извеждане на деца чужденци от България е различна от тази за българчета, каза още тя. Така бащата изкарва малката Ема от страната безпрепятствено с унгарски паспорт.

 

Жената казва, че не била съгласна на детето да бъде издаден унгарски паспорт и не е подписвала представени й документи в унгарското посолство, но проблемът е, че не е и заявила писмено изричното си несъгласие.

 

"Моето опасение е, че той като унгарски гражданин съзнателно е заблудил органите на своята страна, представяйки само и единствено информация в негова полза. Той не живее в Унгария. Това дете на мен ми е отнето по особено жесток за мен и детето начин само и само да не бъде при мен", казва още майката на малката Ема.

 

"Сигурна съм, че той няма да пребивава в Унгария по служебни задължения. Той укрива съвсем съзнателно от унгарските власти, че работи и живее в Ливан. Допускам, че той е казал, че аз живея в Унгария", посочи Деница, която прави опити да върне детето си.

 

На 1-ви август тя има среща с бащата на детето си в столичен мол. Оказва се, че той е успял да извади документи на Ема и без разрешението на Деница я отвежда от страната.

 

Историята на Деница и Ищван започва през 2012 г. Срещат се в Ливан. Женят се в България. Малко след това обаче разбира, че е направила грешка. Съди го за домашно насилие. Започва и дело за развод. Без да знае Деница, съпругът й прави същото, но в Унгария. И делото у нас е прекратено.

 

А докато Деница се опитва да си върне детето, държавата готви нови правила за това при какви условия децата да могат да излизат в чужбина. Особено когато родителите са разделени.

Коментари

Новини Варна