IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Общество
13:16 | 29 ноември 2016
Обновен: 22:05 | 28 април 2024

Водолази ще се спуснат до подводния параклис Свети Никола на Никулден

Той е първият в Източна Европа във водите на Черно море

По материала работи: Пламен Янков
Водолази ще се спуснат до подводния параклис Свети Никола на Никулден

Водолази ще се спуснат до подводния параклис "Свети Никола" край Приморско на Никулден, съобщи БТА. Гмуркането в чест на Свети Никола, покровител на рибарите и банкерите. Подводничарите ще почистят мястото около параклиса, а след това на брега с прясна риба ще "забъркат" традиционната рибена чорба. Спускането ще е на 6 декември от 11.00 часа в местността край скалния остров "Крокодилите". Там на морското дъно освен параклис има и подводна художествена галерия "Домът на русалката". 


Идеята за подводната изложбена "зала" е на местни водолази, които преди три години инициираха и създаването на подводен параклис край Приморско. Той е първият в Източна Европа във водите на Черно море.


Кметът на Приморско Димитър Германов съобщи, че за 10.00 часа е предвидено началото на литийно шествие до пристанището, където с венци в морето ще бъдат почетени загиналите моряци и рибари. 


Празничната програма ще продължи пред сградата на общината, където от 10.30 часа ще се раздава за здраве осветена рибена чорба, риба и вино.

 

Четете още Морска риба на трапезата за Никулден във Варна вместо шаран

Агенцията по храните започва проверки с ИАРА за Никулден

Юнашкият салон събира кулинарни майстори на фестивал за Никулден

Коментари

Новини Варна