IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Политика
09:00 | 23 май 2022
Обновен: 17:07 | 19 април 2024

Седмицата стартира със сериозен трус: Слави и Сие бесни, сдават властта!

Поводът - Северна Македония

По материала работи: Ставри Таргов
Седмицата стартира със сериозен трус: Слави и Сие бесни, сдават властта!

Кирил Петков е получил индиректно в петък сутрин сигнал от Слави Трифонов, че още в понеделник “Има такъв народ” излиза от коалицията заради премиерската припряност по проблема “Северна Македония”.

Тошко Йорданов е събрал останалите 24 депутати на партията, за да им предаде посланието да се готвят или за ново преформатиране в парламента, или за нови избори.

Очевидно задачата и целта на главния сценарист на Слави е била съдържанието на разговора, провел се в парламента, бързо да стигне от двете страни на “Дондуков”. Неофициално източници, близки до президента, заговориха в петък, че в седмицата около светлия 24 май нещо сериозно ще разклати държавата.

В същия ден, петък, около 18 часа обаче министър-председателят също изненадал Румен Радев със своето видеообръщение, в което поиска от държавния глава да свика заседание на Консултативния съвет за национална сигурност, за да се вземе решение по една от най-разделящите четворната управляваща коалиция тема – дали България да вдигне ветото си за начало на преговорите на Северна Македония с ЕС. Поиска го, въпреки че през януари КСНС изработи позиция, определяща рамките за действие на българското правителство именно по тази тема.

Мълчанието на Румен Радев от петък до неделя подсказва, че отново не е имало координация между президент и премиер. Очевидно Кирил Петков е действал по спешност след заплахата от Слави Трифонов, поредния натиск на еврокомисаря по разширяването Оливър Вархеи, който бе в българската столица, и премиерската визита при папата в Рим, където ще се засече отново с македонския си колега Димитър Ковачевски.

Озадачена от записа на Петков, вицепрезидентът Илияна Йотова в събота коментира, че има нещо недоизказано в неговата реакция, нещо в петък, което я е провокирало.

Премиерът говори в своето обръщение за “увеличеното напрежение след позицията на ЕП по темата “Северна Македония” и разговорите с правителството и президента с комисаря Оливер Вархеи”.

Затова и вероятно уверява, че “българското правителство няма да направи нищо, без да има национално съгласие и в съответствие с коалиционното ни споразумение”. Последното може да се приеме като знак към Слави Трифонов.

Какво очаква Кирил Петков, ако Консултативният съвет все пак се събере? Кой от партньорите в управляващата коалиция подкрепя подобен ход, виж на по-долу.

Министър-председателят разчита на Министерството на външните работи, което е в квотата на “Има такъв народ”, да представи доклад докъде са стигнали преговорите между София и Скопие, а политиците и службите да го чуят и да дадат съгласие за продължаване на разговорите или падане на ветото.

Като основна цел на Петков в този случай било да стопира манипулирането на новини от страна на опозицията по темата “Северна Македония”. А държавният глава да смекчи тона си по темата както към Скопие, така и към правителството, което е сериозен обект на критика от Румен Радев.

Премиер и президент се подозират, винят един друг и отричат, че се водят две външни политики.

Радев от седмици предупреждава за усилен външен натиск срещу България да вдигне ветото си срещу приемането на Скопие в Евросъюза. Премиерът пък настоява, че такъв няма.

В последните дни на няколко пъти българският държавен глава разговаря с лидери в Европа, включително и с френския президент. Еманюел Макрон предложи да бъде създадена отделна общност за държавите кандидатки, каквато е Република Северна Македония, чрез която те едновременно да се чувстват част от европейската общност, но да не са съвсем членове на ЕС.

Многократно съм заявявал, че навсякъде аргументирано отстоявам българската позиция и тя среща все по-голямо разбиране. Изключително важно е да има комуникация с всички лидери от ЕС, с нашите стратегически партньори от САЩ, с всички европейски институции, за да се намери ясно, устойчиво и необратимо решение, посочи президентът в края на миналата седмица като обобщение на разговорите си с Макрон, комисаря Вархеи и помощник държавния секретар на САЩ Карен Донфрид, която два дни в София пробва да смекчи българската позиция.

Кирил Петков от първия си ден като български министър-председател си сложи срок ветото ни за влизането на Северна Македония в Евросъюза да падне до 6 месеца, които изтичат през юни, за когато има и насрочено обсъждане в Брюксел за започване на преговорите с Албания и Северна Македония. Според неофициални източници от Еврокомисията там от петък се говори, че този дебат може да бъде отложен за септември, пише 24 часа.

 

Коментари

Новини Варна