IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Политика
08:45 | 22 юни 2022
Обновен: 17:11 | 19 април 2024

19:10 - началото на края на кабинета или глътка въздух за Кирил Петков?

Премиерът продължава да търси подкрепа сред депутатите

По материала работи: Ставри Таргов
19:10 - началото на края на кабинета или глътка въздух за Кирил Петков?

Дебатите за вота на недоверие приключиха. Депутатите ще гласуват вота на недоверие в 19:10 ч. тази вечер. "Утре вота на недоверие се надявам да не мине, но ако мине. Ако мине, това е първата стъпка, след това е първият мандат и има още седем дни да разговаряме с различните депутати. Получаваме първия мандат, този парламент може да се управлява", заяви премиерът Кирил Петков.

По думите му План Б е "Продължаваме промяната" да получи първия мандат и да продължи със силната инициатива, че този парламент може да се управлява и да има мнозинство от независими депутати.

Той изрази надежда, че в Има такъв народ има още колебаещи се.

По думите му, управление с ГЕРБ, под каквато и да е форма, е невъзможно.

Не можем да направим сделка с хора, които са в корупционния модел. Не можем да направим сделка с ДПС и Възраждане, които искат излизане от НАТО и ЕС. Има свестни хора при Има такъв народ", заяви премиерът Кирил Петков.

В "Има такъв народ" има свестни хора, които в момента се страхуват дали и как да вземат правилното решение, защото всички разбират, че това, което Слави Трифонов направи беше огромен риск за държавата, необмислена постъпка и символ на задкулисие", допълни Кирил Петков.

И отново повтори, че ще каже в Брюксел дали има решение за Северна Македония или не. "Ако няма решение за РСМ в Народното събрание в Брюксел ще кажа - няма решение от парламента и не мога да променя позицията, докато това решение не бъде дадено от НС", каза още Кирил Петков.

Чухме много аргументи, те нямаха много тежест, нито голям смисъл. Аргументите решиха да ги казват само, за да кажат нещо", заяви премиерът Кирил Петков след края на дебата по вота на недоверие.

Дебатите по вота на недоверие продължи близо осем часа.

По време на тях Христо Иванов от ДБ заяви, че ще подкрепят правителството.

Ние не виждаме абсолютно никаква политическа перспектива, която следва след свалянето на този кабинет. Той коментира, че "когато сменяш нещо, трябва да знаеш какво идва след това".

И посочи, че ДБ ще подкрепи сегашния кабинет. Според него има нужда от нормализация на политическия процес у нас "след твърде дългата доминация на една политическа сила".

Иванов смята, че кризисният момент за коалицията е вследствие на опита да се експлоатира темата за Република Северна Македония (РСМ). Най-накрая ние стигаме до точката, в която имаме едно добро, а може би - много добро, предложение от страна на Франция и ние не можем да го разгледаме, заяви той. "Та какво предателство,

Бога ми, при положение, че имаме добър резултат", коментира още Иванов. С отношението към тази тема показваме базовата си неспособност като политическа система да взимаме решения, добави председателят на ПГ на ДБ. Той завърши изказването си с призив да продължи търсенето на диалог.

Министърът на икономиката и лидер на БСП Корнелия Нинова се обяви в защита на правителството, като направи съпоставка между това правителство и последното на Борисов.

От Възраждане заявиха, че няма да подкрепят кабинета и най-добре е да се отиде на избори.

ГЕРБ също разкритикува правителството в областта на финансовата политика.

Мотивите към вота на недоверие бяха представени от депутата от ГЕРБ-СДС Кирил Ананиев. Той заяви, че искането за оставка на правителството е за водената "неадекватна финансово-икономическа политика".

Мотивите бяха определени като "чудновати" от премиера Кирил Петков. Той обори твърденията на ГЕРБ-СДС и изброи успехите на правителството, сред които повишаването на минималната работна заплата, отпадането на таксите за ясли и детски градини, помощта на бизнеса и битовите потребители заради високите цени на тока и парното, и други.

Вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев каза, че опозицията не предлага как хората да бъдат защитени в ситуацията на различни икономически и политически предизвикателства.

По думите му, през последните 12 години се е водила финансова политика, която е правила богатите по-богати. Депутатът от "БСП за България" Румен Гечев също отхвърли твърденията за влошена фискална политика.

Любомир Каримански (ИТН) смята, че има неизпълнени точки от коалиционното споразумение във финансите и икономиката.

Петър Чобанов (ДПС) заяви, че икономика и финанси не могат да се управляват с неверни внушения. Той настоя, че липсва прогнозируемост и затова сме в процес на непрекъсната бюджетна актуализация, пише Dnes.dir.bg.

Коментари

Новини Варна