IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Политика
11:00 | 18 януари 2023
Обновен: 21:41 | 24 март 2024

Кога, а и на кого сме продали бойни самолети Су-25? А С-300, а танкове Т-72?

Отговорите - от военния министър

По материала работи: Ставри Таргов
Кога, а и на кого сме продали бойни самолети Су-25? А С-300, а танкове Т-72?

Министерството на отбраната не е продавало самолети Су-25 повече от 10 години. Това каза военният министър Димитър Стоянов в Костенец, където откри ново производство в държавното дружество от групата на "ТЕРЕМ Холдинг" ЕАД – "ТЕРЕМ Цар Самуил" ЕООД.

"20 броя самолети Су-25 са продадени в периода 2005-2012 г. на четири фирми. През същия период част от тези бойни самолети са изнесени. От самолетите, закупени тогава от български фирми, шест броя са в България, собственост са на българска фирма, и не са продадени", уточни министър Стоянов.

Той добави също, че през последната година Министерството на отбраната не е продавало танкове Т-72 на когото и да било. Те са собственост на Българската армия и стоят в нашите формирования.

"В решението на Народното събрание ясно е казано какво може да бъде изнасяно в помощ на Украйна - въоръжение и техника. Не са изнасяни нито Т-72, нито комплекси С-300, нито МиГ-29, нито Су-25", подчерта военният министър.

Средствата за предоставяната техника и хуманитарна помощ за Украйна подлежат на възстановяване от европейския фонд и страната ни вече е кандидатствала за това. Към момента хуманитарната помощ за Украйна от МО е на стойност около 7 милиона лева за предоставените каски, бронежилетки, медицински китове и дрехи.

Продължават интензивните разговори с полската страна за двата двигателя за самолети МиГ-29, които страната ни очаква от Полша. Очакванията на министър Стоянов са двигателите да бъдат в България до края на януари, пише Bgonair.bg.

Коментари

Новини Варна