IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Политика
15:00 | 2 юни 2023
Обновен: 13:20 | 27 март 2024

НСлС вече няма да е част от прокуратурата

Става независима структура

По материала работи: Ставри Таргов
НСлС вече няма да е част от прокуратурата

Националната следствена служба (НСлС) вече няма да е част от прокуратурата, ще е независима структура. Това предвиждат промените в Закона за съдебната власт, приети на второ четене от депутатите.  

Те предвиждат НСлС да се ръководи от директор. Досега ръководител на службата беше главният прокурор – пряко или чрез директора, който е и заместник на главния прокурор по разследването. 

Директорът на НСлС ще назначава следователите и ще осъществява административно-организационното и методическо ръководство на структурата.

Предложения за кандидатури за директор на службата могат да правят не по-малко от трима от членовете на Висшия съдебен съвет, както и министърът на правосъдието, приеха още депутатите.  

Предложенията за отделяне на следствието от прокуратурата са направени от Петър Петров от „Възраждане“ между първо и второ четене, но правната комисия не ги е разгледала, тъй като са били част от отхвърлен на първо гласуване законопроект.

Все пак днес мнозинството прие те да бъдат разгледани в пленарната зала и бяха приети след редакции, съобщи bTV, като цитира БТА.  

Бойко Рашков  от „Продължаваме промяната“ припомни, че сливането на следствените органи с прокуратурата е станало през 2009 г. „С това направихме следствено-прокурорска съветска система, която за около 14 години, като резултат, не показа, че е било добре решение. Затова се налага да се върнем към старо решение, с него се спазва принципът на независимостта“, коментира Рашков.  

  

Коментари

Новини Варна