IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Политика
16:40 | 19 юни 2023
Обновен: 14:32 | 4 май 2024

Прокурорската колегия на ВСС освободи заместниците на Гешев

С постовете си се разделиха Красимира Филипова, Десислава Пиронева и Даниела Машева

По материала работи: Ставри Таргов
Прокурорската колегия на ВСС освободи заместниците на Гешев

Прокурорската колегия на ВСС се събра на извънредно заседание, на което освободи заместниците на Иван Гешев. Кадровиците приеха и оставката на бившия обвинител номер 1 като прокурор, която той депозира по-рано през деня.

С постовете си на заместник-главни прокурори се разделиха Красимира Филипова, Десислава Пиронева и Даниела Машева. Филипова сама пожела да напусне и беше преназначена като прокурор във Върховната касационна прокуратура. Там се връща и Машева. Пиронева пък е преназначена като прокурор във Върховната административна прокуратурата.

В дневния ред на днешното заседание на Колегията бе включена и точка за назначението на Мария Павлова за заместник на Сарафов. Това беше избрана за поста след гласуване на кадровиците. Тя беше заместник-министър на правосъдието в служебния кабинет на Гълъб Донев.

Междувременно в официално становище Съюзът на съдиите в България призова ВСС да определи нов изпълняващ функциите на главен прокурор. Съдиите определят избора на Борислав Сарафов като "поредното срамно решение, което тежко уврежда авторитета на съдебната власт".

А самият Сарафов, минути след като беше избран за изпълняващ функциите на главен прокурор в петък, заяви, че ще предложи смяната на всички заместници на предшественика си на поста, съобщава Нова.

Коментари

Новини Варна