IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Политика
16:00 | 8 ноември 2023
Обновен: 02:31 | 23 април 2024

Опозицията внесе нов вот на недоверие към кабинета "Денков-Габриел"

Този път мотивът е националната сигурност и отбрана на страната

По материала работи: Ставри Таргов
Опозицията внесе нов вот на недоверие към кабинета "Денков-Габриел"

Снимка 24 часа

Внесохме вота на недоверие - БСП, ИТН, "Възраждане" и независимият народен представител Радостин Василев, с мотивите неспособност на правителството да осигури националната сигурност и отбрана на страната, обясни Атанас Зафиров от БСП пред журналисти в парламента, съобщи 24 часа.

Преди месец беше внесен първият вот на недоверие срещу кабинета "Денков-Габриел". Повод стана енергетиката и изпращането на териториалните планове за справедлив преход към Брюксел, в които пише с какво ще се заместят въглищата при производството на ток. В тези планове опозицията видя опит за ликвидиране на българската енергетика.

Зафиров каза, че в рамките на дискусията и дебата в зала ще имат възможност подробно да обяснят текущите си мотиви.

"Избрахме тази тема, защото тя най-ярко демонстрира неспособността на това правителство да отговори адекватно на предизвикателствата пред страната. Знаете, че се засилват геополитическите кризи от всякакъв характер, а вместо да се осигурява стабилност и спокойствие, съпътства тези кризи да ни засегнат пряко", обясни Зафиров.

Пред журналистите той показа и две снимки, които илюстрират състоянието на оградата на българската граница в момента.

"Всички мерки, които бяха обещани за подобряване състоянието на съоръжението, за осигуряване на безопасността на границата, липсват. Имаше обещания и за 1 200 гранични полицаи, на което министър Тагарев отговори, че щял да изпрати 50 войника, които да охраняват границата", припомни още той и заяви, че това показвало безсилието на това управление.

"Според мен това е една много добра илюстрация и на състоянието на българската национална сигурност", категоричен бе той.

Вчера Тагарев пък с половин уста бил заявил, че приемането на курсанти във военния университет е една трета от обявените нужди. Тези пък, които ще завършат, могат да попълнят едва 22% от нуждите на българската армия. Според Зафиров това показвало системния недостиг на армията, който се влошавал постоянно.

"Продължава и системното изпразване на способностите на българските въоръжени сили в услуга на чужди интереси", предположи той.

Припомни и за решението на МС от преди дни за подписване на договор за придобиване на новите бойни машини "Страйкър".

"Това взето решение, преди НС да се произнесе, е в противоречие на законовата рамка, приета през 2018 г., където се казва, че сумата трябва да бъде 1,4 млрд. лв., а решението на МС е за 2,2 млрд.", коментира още Зафиров за мотивите на внесения вот.

Коментари

Новини Варна