IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Политика
11:20 | 28 март 2024
Обновен: 14:48 | 25 април 2024

Очаквано: ИТН върнаха празна папката на президента Радев

Отиваме на избори

По материала работи: Ставри Таргов
Очаквано: ИТН върнаха празна папката на президента Радев

"Има такъв народ" получиха от президента Румен Радев папката с третия мандат за съставяне на правителство, но веднага, както още преди ден обявиха, му я върнаха празна – отказаха да водят преговори за съставянето на правителство.

"Реших да връча третия мандат на вашата парламентарна група, най-малката, защото винаги сте имали ясна и последователна позиция", обърна се към тях държавният глава, като им обясни, че опциите са две - да реализират мандата, или да го върнат.

"Благодарим за доверието, напълно разбираме трудната ситуация, в която ви поставиха с ненужните промените в Конституцията... Това мнозинство, което ги прие, е вредно.

Благодарим за доверието, но през всичките тези 9 месеца ние декларирахме, че това управление е порочно, затова призовахме да се отива на избори.

Изборите са най-висшата форма на демокрация, ще задържим тази папка само още няколко секунди и ще вия върнем празна, с неизпълнен мандат, защото това е най-правилното. От тук нататък нека да решават хората", обоснова решението на ИТН Ивайло Вълчев.

На свой ред държавният глава обяви, че няма да губи повече време и още от днес започва среща с всички потенциални министър-председатели за сформирането на служебен кабинет, който да организира предсрочните парламентарни избори.

За служебен министър-председател президентът може да избира измежду: председателя на Народното събрание, управителя или подуправителите на Българската народна банка, председателя или заместник-председател на Сметната палата и омбудсмана или негов заместник.

Мандатът на ИТН бе последната възможност да бъде съставено редовно правителство в рамките на настоящото Народно събрание, припомня БНР.

Вчера "Продължаваме промяната" – "Демократична България" (ПП-ДБ) получиха втория мандат за съставяне на правителство от президента и го върнаха веднага неизпълнен.

Ден по-рано парламентът реши, че първият мандат за съставяне на правителство с кандидат за премиер Мария Габриел приключва неуспешно.
 

Коментари

stefkapt8@gmail.com ( преди 4 седмици )
До кога ще си играем на политика ? Кои поред са тези избори ? Оказва се,че не сме толкова зле щом можем да похарчим близо половин милиард общо и само за избори ! Няма полза от такива политици,незрели и неможещи да управляват ! Вие нямате никаква отговорност към избирателите си ! Карате се за постове и надмощие ,а в същото време плюете в лицата ни и ръсите поредните лъжи ! Аз лично се уморих от вас,вие съсипахте България и малкото читави хора останали в нея ! Поредните нагласени избори !!!
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 0
Новини Варна