IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Политика
12:17 | 24 август 2015
Обновен: 18:16 | 19 април 2024

Даниел Митов участва в Скопие в годишна посланическа конференция

Външният министър ще обсъди бежанската криза

По материала работи: Юлиян Атанасов
Даниел Митов участва в Скопие в годишна посланическа конференция


Външният министър Даниел Митов заминава за Скопие, където ще обсъди с македонския си колега бежанската криза, пише БГНЕС.
Това е второто посещение на в съседна Македония за няколко месеца. Така ръководителят на дипломатическото ни ведомство дава сериозен знак към Скопие, че България иска да работи за стабилността на страната, както и на Западните Балкани, и евроатлантическата перспектива на държавите от региона, които работят за постигането на целите си в тази област.
В словото си пред македонските дипломати министър Митов ще акцентира върху двустранните отношения между София и Скопие, както и предизвикателствата, пред които са изправени страните от региона на Западните Балкани, съобщи БНР.
Освен Митов в Скопие ще бъде и албанският външен министър Дитмир Бушати. Двамата са в Скопие по покана на своя македонски домакин Никола Попоски. В последните месеци, след постигането на съгласие за решаването на политическата криза в Македония, след протестите срещу авторитарния режим на премиера Никола Груевски, страната днес е изправена пред сериозна криза, свързана с бежанците от Близкия изток, които желаят да преминат през югозападната ни съседка от Гърция, на път към страните от Северна и Западна Европа. Затова усилията на европейската дипломация и на съседите от региона имат ключово значение за действията на властите в Македония, както и отношението им към бежанците, като лакмус за европейската им ориентация.

Днес министър Митов ще участва в тристранни разговори със своя албански колега Дитмир Бушати и с домакина на срещата Никола Попоски. В края на работната си програма министър Митов ще бъде домакин на среща разговор с македонските граждани с пробългарска ориентация, която ще се проведе в посолството на страната ни в Скопие.

Коментари

Новини Варна