IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Политика
12:16 | 25 август 2015
Обновен: 18:16 | 19 април 2024

Борисов се надява на газ от Ашхабад, хвали строителите ни

Имало интерес родни компании да проучват за нефт в Туркменистан

По материала работи: Ставри Таргов
Борисов се надява на газ от Ашхабад, хвали строителите ни

Задълбочаване на сътрудничеството в областта на енергетиката са обсъдили премиерът Бойко Борисов и президентът на Туркменистан Гурбангули Бердимухамедов на среща в туркменистанската столица Ашхабад.
"Реализирането на Транскаспийския газопровод ще даде възможност за доставка на природен газ от Туркменистан за България чрез интерконекторните връзки с Турция и Гърция", заяви Борисов, цитиран от правителствената пресслужба.
По думите на българския премиер това ще бъде сериозна стъпка за постигането на реална диверсификация на източниците за доставки на газ за страната ни.
Борисов подчерта важното значение на Туркменистан за енергийната сигурност на Европейския съюз, включително и на България, в контекста на възможността за диверсификация на източниците и пътищата на доставка на природен газ.
Българският министър-председател изрази и интерес към възможностите за участие на български компании в проучването и добива на нефт и природен газ, както и в изграждането и техническото обслужване на електроенергийната, газова и нефтената инфраструктура на територията на Туркменистан.
От своя страна президентът Бердимухамедов посочи необходимостта от засилване на икономическите връзки и двустранната търговия между двете държави. По думите му, Туркменистан цени изключително високо България и има готовност за засилване на сътрудничеството и инвестициите със страната ни.
Българските строителни фирми разполагат със значителен капацитет и опит, който може да бъде използван изключително успешно в изграждането на инфраструктурата на Туркменистан и в реализираните мащабни строителни програми, каза още Борисов. Туркменистанският президент прояви особен интерес към българския опит в областта на развитието на градската среда и инфраструктурното строителство.
Двамата лидери обсъдиха и възможностите за съвместни действия в областта на международния транспорт, в частност по-активното използване на потенциала и големия ресурс на българските черноморски пристанищни терминали и развитието им като интермодални центрове за транзитните превози на товари от Западна и Централна Европа през Черно море към Азия.
Според Бойко Борисов, има потенциална възможност за развиване на редовен товарен железопътен превоз Варна – Туркменбаши през Поти, Тбилиси и Баку.
Бойко Борисов и Гурбангули Бердимухамедов дискутираха и необходимостта съвместни действия в сферите на туризма, образованието, науката и културата, включващи обмяна на опит, обучение на специалисти и инвестиции в конкретни проекти.
Борисов изрази специална благодарност към Бердимухамедов за поканата за това официално посещение, което е първа официална визита на български премиер в Ашхабад. Двамата лидери заявиха категоричното си намерение двустранният диалог да придобие регулярен характер, съобщи Dnes.bg.
Черно море

Коментари

Новини Варна