IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 24°
Политика
14:23 | 28 август 2015
Обновен: 18:46 | 27 март 2024

Цветан Цветанов: В изчакване сме на политическо решение за Шенген

Световни процеси през последните 4 години забавили приемането ни

По материала работи: Юлиян Атанасов
Цветан Цветанов: В изчакване сме на политическо решение за Шенген

България е в изчакване на политическо решение за Шенген. Страната ни е покрила критериите още през 2012 г., а през 2011-а са приключили всички европейски мисии, свързани с проверките за готовност. Това заяви във Варна зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов. „Знаете, че процесът на приемане на нова държава в Шенгенското пространство преминава през решенията на парламентите на европейските страни. Да не забравяме, че през последните 3 – 4 години в световен мащаб се случиха доста неща – арабската пролет, ситуацията в Сирия, в Близкия Изток. Това провокира сериозен миграционен поток в Европа и постави въпроса дали е уместно да се приемат нови държави“, коментира Цветанов.
Той призова медиите да не създават излишно напрежение около предполагаемите джихадисти, които бяха заловени на границата в Гюешево вчера. Както е известно, у тях бяха намерени снимки с обезглавени хора и молитви на джихадистите.
„Докато няма позиция на съответните институции, всякакъв коментар по темата е излишен и трябва да се придържаме към запазване на спокойствието, да не се поддаваме на интерпретации на медиите“, коментира Цветанов.
Той допълни, че борбата с тероризма е въпрос на изключително добра координация между евроатлатническите страни и ползване на базата данни на всички държави от ЕС. „Трябва да се ограничи и да се направи невъзможно преминаването на такива лица през страните от Европейския съюз“, категоричен бе Цветан Цветанов.
Юлиян Атанасов

Коментари

Новини Варна