IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Политика
12:16 | 10 септември 2015
Обновен: 18:19 | 19 април 2024

Пада забраната за продажба на цигарени гилзи

Депутатите не приеха изцяло закона, внесен от ДПС

По материала работи: Юлиян Атанасов
Пада забраната за продажба на цигарени гилзи

 

Забраната за производство и продажба на заготовките за цигари с филтър, или т.нар. „цигарени гилзи“ отпадна с приетите на първо четене промени в Закона за тютюна и тютюневите изделия, внесен от правителството, предаде dnes.bg.
Измененията са с цел привеждане на националното законодателство в съответствие с разпоредбите на европейското.
Европейската комисия поиска да отпадне тази забрана през есента на миналата година. Причината е, че тя нарушава общностния принцип на свободна търговия.
В мотивите на кабинета е посочено, че съществуващата разпоредба в Закона за тютюна е в несъответствие с Договора за функциониране на Европейския съюз, забраняващ количествени ограничения и всички мерки с равностоен ефект между държавите-членки.
Забраната за продажбата на тези заготовки - хартиен цилиндър с филтър, който се пълни с тютюн чрез специални машинки, беше въведена през 2012 година.
Депутатите не приеха изцяло новия Закон за тютюна и тютюневите изделия, внесен от ДПС.
Промените, предлагани от лидера на движението Лютви Местан и депутати, са мотивирани с противодействието на незаконната търговия с тютюневи изделия и принципи, залегнали в европейски директиви и други подобни международни актове.
Целта на проектозакона, според вносителите, е да се постигне пълна проследяемост на всички количества суров и промишлено обработен тютюн, каквато не съществува в момента за разлика от преработения тютюн и отпадъците от него.
Предлагаше се създаването на няколко регистъра - на тютюнопроизводителите, на изкупуващите тютюн и на търгуващите с промишлено обработената суровина.
Предвиждаше се също Министерството на земеделието да одобрява лаборатории, измерващи съдържанието на съставките в тютюна - катран, никотин и др. както и то, а не Министерският съвет, да издава разрешенията за промишлена обработка на тютюн.
Парламентът обаче одобри предложените от депутати от РБ поправки, които също предвиждат да се създадат регистри на производителите и търговците на тютюн, а също и да се създадат представителни за бранша организации.
В момента има множество такива структури, но няма яснота колко от производителите членуват в тях. В допълнение преди година се разбра, че хора, които вече дори не произвеждат тютюн, получават субсидии за това.

 

Коментари

Новини Варна