IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Политика
05:57 | 13 юни 2014
Обновен: 04:56 | 24 април 2024

Парламентът ще гласува пети вот на недоверие за кабинета "Орешарски"

Парламентът ще гласува пети вот на недоверие за кабинета "Орешарски"

По материала работи: Златина Добрева
Парламентът ще гласува пети вот на недоверие за кабинета "Орешарски"

Пети вот на недоверие към правителството на Пламен Орешарски се очаква да гласува Народното събрание след 9 часа. Внесеният от ГЕРБ вот на недоверие към кабинета е за провал в сектор "Финанси".
Над три часа дебатираха в сряда народните представители около водената от кабинета "Орешарски" финансова и фискална политика. Според финансовия министър Петър Чобанов мотивите на опозицията представляват еклектична компилация по проблеми от миналото и евентуално бъдещо развитие. Ако бъде използвано кулинарно сравнение пък мотивите приличат на претоплен и безсолен тюрлюгювеч, коментира в рамките на дебатите Чобанов.
Предварителните очаквания са петият вот на недоверие към кабинета на Пламен Орешарски отново да не е успешен, въпреки заявките за оставка на правителството и предсрочни избори в кратки срокове, които бяха направени и от двете подкрепящи кабинета политически сили.
От "Коалиция за България" застават твърдо зад водената финансова и фискална политика, като в рамките дебатите дълги изложения в защита направиха депутатите Петър Кънев, Румен Гечев, Таско Ерменков, Корнелия Нинова и други. Зад финансовата политика на кабинета от името на ДПС застана и Йордан Цонев, като от Движението многократно подчертаха в рамките на последните седмици, че кабинетът "Орешарски" няма да падне с вот на недоверие".
Заявка за възможност да подкрепят ГЕРБ и да гласуват срещу кабинета даде лидерът на "Атака" Волен Сидеров, стига с гласовете на националистите да се съберат достатъчно гласове, за да бъде свален кабинетът още преди мандатоносителят да вземе това решение. Сметките обаче показват, че ГЕРБ и "Атака" разполагат с общо 116 народни представители, като в тях се включва и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, който е на посещение в САЩ.
По време на редовното заседание на парламента предстои и изслушване на премиера Пламен Орешарски и енергийния министър Драгомир Стойнев във връзка с проекта "Южен поток". Решението за изслушване беше взето в сряда преди дебатите по вота по предложение на опозицията и с подкрепата на депутатите от "Коалиция за България". Орешарски и Стойнев ще трябва да отговарят пред депутатите за процедурата, стартирана от ЕК срещу страната ни по отношение на проекта, решението за спиране, обявено след среща с американски сенатори и заявката в интервю от Китай на енергийния министър, че проектът е необратим.
В програмата на парламента ще бъде включено и разглеждане и приемане на решение по предложението на президента Росен Плевнелиев и Инициативния комитет с председател проф. Георги Близнашки за произвеждане на национален референдум за изборното законодателство.

Коментари

Новини Варна