IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Политика
05:10 | 29 юли 2014
Обновен: 04:46 | 25 март 2024

Парламентът ще заседава извънредно заради бюджета

Парламентът ще заседава извънредно заради бюджета

По материала работи: Златина Добрева
Парламентът ще заседава извънредно заради бюджета

Парламентът ще заседава извънредно днес, за да реши дали да се актуализират държавният бюджет и финансите на здравната каса или не. От ДПС предложиха в края на миналата седмица да има извънредно заседание. Това провокира социалистите да напуснат пленарната зала. Все пак предложението на ДПС мина с подкрепата на депутатите от ГЕРБ.
Народните представители се събират в 15.00 ч.
До днешното извънредно заседание се стигна след политически скандали и нападки. ДПС поискаха парламентът да работи извънредно, за да се приеме на първо четене предложената от правителството актуализация на държавния бюджет и на здравната каса. От БСП заявиха преди да напуснат пленарната зала, че страната ни няма нужда от актуализация на републиканския бюджет, а само на здравната каса. Социалистите определиха ГЕРБ и ДПС ката новата коалиция в 42-ото Народното събрание.
В края на миналата седмица шефът на парламентарната група на БСП Атанас Мерджанов коментира: „Въпреки приказките за разруха и огромни дупки в бюджета, истината е, че няма никакви обективни причини за радикални промени в този бюджет към настоящия момент. Такива са допустими само по отношение на бюджета на НЗОК. Актуализацията на държавния бюджет не е акт, който следва да се гласува набързо по неясни причини".
Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов изрази на последното пленарно заседание подкрепата си за актуализацията на бюджета: „Вашите министри са казали, че той трябва да бъде актуализиран. Дайте поне да приемем бюджета на вашето правителство. Вие трябва да ни обясните как това правителство е стояло една година на власт и защо, щом не е ваше. Целта е била да унищожите ГЕРБ и понеже вие не можете, сте помолили по-големия батко от ДПС да свърши тази работа. Така си го обяснявам. Само че, за радост, останахме по-коравички и не можа да мине схемата. Иначе целта е била тази. И който се е навил тогава да свърши тази работа, него сте предлагали за различни постове".
Депутатът от ДПС Йордан Цонев също заяви, цитиран от Дарик, че партията му ще гласува предложената актуализация: „Парламентарната група на ДПС води много ясна и последователна политика във всички области. В това отношение и по отношение на подкрепата на кабинета „Орешарски". Ние вече 13-и месец стоим твърдо зад кабинета „Орешарски", така както бяхме зад този кабинет при неговия избор. Правителството на Пламен Орешарски внесе закон за изменение и допълнение на закона за държавния бюджет, т.нар. актуализация на държавния бюджет. ДПС няма да бламира кабинета „Орешарски", като не гласува предложената от него актуализация, защото това е предателство към собствения кабинет. Не ДПС върши предателство към този кабинет, а Коалиция "За България" го върши".
И от ДПС, и от ГЕРБ отхвърлиха обвиненията на социалистите, че има ново прегрупиране на силите в 42-ото Народно събрание.

Коментари

Новини Варна