IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Политика
18:34 | 29 юли 2014
Обновен: 18:35 | 19 април 2024

БСП дава ремонта на бюджета на Конституционния съд

БСП дава ремонта на бюджета на Конституционния съд

По материала работи: Юлиян Атанасов
БСП дава ремонта на бюджета на Конституционния съд

БСП ще сезира Конституционния съд заради приетата днес с гласовете на ГЕРБ и ДПС актуализация на държавния бюджет, закани се Мая Манолова от БСП, пише dnes.bg. Депутатите пък по предложение на Менда Стоянова от ГЕРБ ще заседават извънредно в понеделник.
В дневния ред на парламента за тогава е предвидено да се приеме окончателно актуализацията на бюджета на НЗОК и на държавния бюджет, както и предложението, внесено днес в деловодството на Народното събрание от ГЕРБ - още преди актуализацията да е приета на първо четене, което предвижда парламентът да даде съгласие служебното правителство при необходимост да води преговори и да сключва договори за външни заеми с други държави, ЕС и неговите институции, както и с други международни организации и финансови институции, при условия на последваща ратификация от НС.
В мотивите от опозицията се аргументират с проблемите в приходната част, които влияят и върху възможностите за осигуряване на източници за разходните политики и натиск върху размера на дефицита. Към това се прибавя финансовата криза през последните седмици, която също налагала да бъдат предвидени допълнителни буфери в държавния бюджет.
Освен с организацията на изборите служебният кабинет ще трябва да решава въпросите на вътрешната и външната политика и за да осъществява тези задачи, трябва да разполага с възможност да води преговори и да сключва заеми, посочват от ГЕРБ.
Ако се наложи, служебният кабинет чрез такива заеми ще може да осигури пари за нормалното функциониране на общините, на здравната система и др., обясняват авторите на проекта.

 

Коментари

Новини Варна