IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Политика
08:29 | 5 декември 2015
Обновен: 18:53 | 19 април 2024

Борисов возил Камерън с джипката, той пък правил снимки

Било забранено, но така можел да обяснява по-лесно

По материала работи: Юлиян Атанасов
Борисов возил Камерън с джипката, той пък правил снимки

С думите на Дейвид Камерън още веднъж се препотвърди това, което и преди година казахме - трябва да си поставим приоритетите, да сме по смирени, да се концентрираме върху работата и да спрем да се занимаваме само със себе си. Това каза премиерът Бойко Борисов в предаването "Панорама" по БНТ."Оценките на Камерън са повече от добри. Возих го с джипката, за да разгледа планините по-хубаво. Забранено е, но ние можем да си го позволим, защото по-добре мога да му обяснявам", заяви Борисов. Той посочи, че Камерън си е отишъл с добри впечатления."Снощи постоянно пращаше на жена си и приятелите си снимки от България", допълни премиерът.

 

По думите му е видял в какви условия работят българските граничари, как се хранят, как живеят с кучетата, постовете, санитарните възли, с калта и тежите метеорологични условия."Той го почувства. Защото вятърът и калта са еднакви за всички", посочи още Борисов. Той благодари на британския премиер затова, че извън всякакви протоколи и мерки за сигурност е поел всички рискове. "Пресилени са изказванията, че срещу мен се готви преврат, защото само преди месец с резултатите, които постигнахме на местните избори, българите потвърдиха управлението, в което ГЕРБ участва", коментира още премиерът. По думите му е редно сега да е по-спокойно с повече концентрация в работата."Сега на 15 септември ще пуснем Северната тангента", подчерта министър-председателят.

 

"Днес излезе, че за третото тримесечие ръстът на икономиката ни е малко над 2,9 %. Това означава, че хората са по-спокойни, харчат повече, повече инвеститори са дошли. Тази стабилност трябва да я пазим", отбеляза Борисов.Попитан какво е нашето място в конфликта между Русия и Турция Борисов коментира, че ние сме приели всички ценности на евроатлантическита общност. "Изпълняваме своите ангажименти и в същото време сме максимално внимателни, отчитайки ключовото си и географско положение и история, култура и взаимовръзки, които имаме и с Русия и с Турция. Ние не сме страна в този конфликт", подчерта Бойко Борисов.

 

По думите му от руска страна ние нямаме провокации, защото сме си свършили работата."Те разбраха, че ние сме сериозна държава, със сериозни ангажименти в НАТО и ЕС и не е редно да ни провокират". Премиерът Борисов бе категоричен, че с нашата много праволинейна, твърда и в същото време гъвкава и добронамерена политика,сме изключително добре поставени."Ние сега имаме възможност да си върнем руските туристи – те ще се върнат още тази година – това е сигурно. Имаме възможност да започнем да изнасяме наша продукция, защото това не касае санкциите. Така че с нашата праволинейна политика сме направили така, че и Европа и САЩ и съответно нашите съседи в Турция, в Русия да го признаят', допълни Борисов.

 

Премиерът изтъкна, че вижда рядък шанс за България в ситуацията между Русия и Турция. "Ние имаме голям шанс да направим газовия хъб в България. Сега след няколко дена в Министерски съвет гръцкият министър на енергетиката ще подпишем интерконектора с Гърция, сиреч ние ще гарантираме диверсификацията на българския пазар, а и ще можем да диструбитираме", каза още премиерът. "Нашите точки в Хан Аспарух, Терез, Силистар и Галата ще дават също достатъчно и много количество газ. Ако съумеем под егидата на ЕК да докараме и руски газ до нашите земи – Варна, от където ЕС или европейски консорциуми, ние тогава ще си дофинансираме нашите газови тръби, без да даваме изобщо собственост от тях и ще си взимаме транзитни такси, спазвайки третият либерализиционен пакет”, коментира Борисов. Премиерът изтъкна още, че очаква турския си колега Ахмет Давутоглу, с който да обсъдят допълнително поетите ангажименти по отношение на справяне с бежанската криза."Къде ми е претенцията за Христо Иванов? Когато излезеш и кажеш: "Аз съм единственият, който може да направи правосъдната реформа", това е обида към останалите парламентарни групи в парламента. Това не може да се случи така", коментира Борисов поведението на правосъдния министър. 

 

Но пък похвали други министри: "Москов обиколи всички парламентарни партии. Всички неща му се случват в здравната реформа – неговите хора го подкрепят, браншът също", посочи Борисов.Той добави, че министърът на труда и социалната политика Ивайло Калфин също подхожда така.Запитан дали е стабилна позицията на правосъдния министър Борисов посочи: "Стабилен му е столът на Христо Иванов, той си го прави нестабилен с това, че всеки ден влиза във войни".

dnes.bg

Коментари

Новини Варна