IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Политика
14:46 | 5 декември 2015
Обновен: 22:39 | 23 април 2024

Икономиката ни не е в наркотична зависимост от еврофондовете!

Дончев: На финала ни се налага да бягаме малко по-бързо

По материала работи: Юлиян Атанасов
Икономиката ни не е в наркотична зависимост от еврофондовете!

Към момента плащанията по европейските фондове за програмния период 2007-2103 г. са в размер на 7.35 млрд. евро, а целият финансов пакет е 7.9 млрд. евро. Това отчете вицепремиерът по еврофондовете и икономическата политика Томислав Дончев в предаването "Седмицата" на Дарик.Той обясни, че става дума за брутни плащания, а всяко направено от страната плащане се възстановява от Еврокомисията в рамките на три месеца след това.

 

Каква е финалната сметка за първия за страната ни програмен период ще стане ясно до края на януари догодина, когато ще бъдат обработени окончателните данни."Реално остават за плащане около 500 млн. евро", каза Дончев, като се позова на данните от системата ИСУН. "Не е реалистично цялата тази сума да успеем да платим до края на декември", призна вицепремиерът. Той изрази надежда да успеем поне за половината от нея.Със сигурност има малко спринтиране преди финалната линия изцяло в български стил, каза Дончев.

 

Програмният период теоретично започва на 1 януари 2007 г. и се води до 2013 г., но реално приключва на 31 декември 2015 г. България до голяма степен закъсня с усвояването на средствата от оперативните програми, като според Дончев това може да се приеме за нормално предвид факта, че страната ни е била нова членка на Евросъюза, а програмният период 2007-2013 е първият. "Затова на финала ни се налага да бягаме малко по-бързо", каза Дончев.

 

Европейските фондове са ускорител на растежа, но икономиката ни в никакъв случай не е в "наркотична зависимост" от тях, каза Томислав Дончев. Дори в силна година еврофондовете са не повече от 4 на сто от БВП, което е относително малко, посочи той.Ефектът от европарите е, че те са увеличили брутният вътрешен продукт на страната ни с около 10 на сто, каза вицепремиерът. Сметката е направена на база данни от симулации по математическия модел СИБИЛА, ползван за измерване на ефекта от европейските фондове. Логиката на работа е да се сравни сценарият, при който не съществуват еврофондове и те не се вливат в икономиката, спрямо сценария, при който те съществуват и са направени плащанията от тях.

 

Близо 4 на сто от БВП пък са платените за тази година евросредства или 9 на сто от публичните разходи, стана ясно от думите на Томислав Дончев.Новият бюджет на ЕС е орязан спрямо предходния и страната ни е една от малкото, които за новия програмен период получават повече средства, напомни Томислав Дончев.

dnes.bg

Коментари

Новини Варна