IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Политика
17:50 | 12 декември 2015
Обновен: 18:55 | 19 април 2024

Радан Кънев хвърля оставка, ако ДСБ остане във властта

"По-добре избори, отколкото ГЕРБ, ДПС и АБВ да управляват"

По материала работи: Борис Проданов
Радан Кънев хвърля оставка, ако ДСБ остане във властта

Ако ДСБ реши да остане на власт и не излезе в опозиция, Радан Кънев ще подаде оставка като председател на партията.

 

"Няма вариант, в който лидерът да е в опозиция, а партията да е на власт. Партията ни ще вземе решение и естествено е, че ако решението на партията е да остане на власт, моето решение ще бъде да отстъпя лидерския пост. До неделя ще е ясно", заяви Кънев пред "Дарик радио".

 

По думите му ако страната ще се управлява от ГЕРБ, ДПС и АБВ без реформи, предсрочни парламентарни избори са по-доброто решение. Той заяви, че решението с кого ще управлява ГЕРБ е личен избор на премиера Бойко Борисов.

 

Залогът дали България ще се управлява от бившата тройна коалиция е много по-голям от единството на Реформаторския блок, посочи още Радан Кънев.

 

"Блокът е само на две години, тройната коалиция дойде на власт през 2005 година и сякаш не си е тръгвала. Дали ще си тръгне тази коалиция, дали ще си тръгне ДПС заедно с Първанов под ръка от управлението или пък те ще бъдат на власт, но ще имат истинска опозиция, защото видях парламент, в който няма опозиция - доста странна гледка, това решение е много по-важно от единството на една партийна коалиция", коментира Кънев.

 

По думите му ако България продължи да се управлява без реформи, тя ще рухне много тежко.

 

"Ако това е мнозинството в българския парламент, което видяхме в сряда, сякаш да има избори е по-доброто решение. Най-голямата партия трябва да реши действително, защото начинът, по който тръгна тази година на управление, с непрекъснато отслабващ импулс за реформи през цялата година, накрая с кулминацията отказ от правосъдна реформа чрез едно мащабно решение на огромното мнозинство от народните представители, не дава сигнал, че в момента може да се пречупи тази тенденция", допълни Кънев.

 

Парламентът бетонира недосегаемостта и безконтролността на българската прокуратура, коментира още лидерът на ДСБ по повод на приетите конституционни промени. Той бе категоричен, че прокуратурата не работи ефективно и посочи като доказателство липсата и прекратяването на дела за корупция.

 

"Има едно много добро и едно много лошо решение от гласуването в сряда. Доброто решение е разделянето, което прави съдиите независими от прокурорите и прокурорите независими от съдиите. Прокурорът в Българската конституция е призван и да разследва корупцията на съдиите. Така че и той трябва да е независим, защото както има в България корумпирани прокурори, така има и корумпирани съдии, които също трябва да бъдат под контрол", подчерта Кънев.


По думите му само хората от Реформаторския блок държат на думата си, а всички други са се отметнали.


"Ако има ясна причина за моето решение, че повече в мнозинство с ГЕРБ не мога да бъда, то е как гласуваха ГЕРБ. Защото мен ДПС и АБВ много трудно могат да ме разочароват. Аз съм влязъл в политиката, когато тия хора са били на власт с тройната коалиция. Влязъл съм, за да ги няма, а не за да ги има", подчерта лидерът на ДСБ.

 

Радан Кънев не изключи и възможността да се кандидатира за президент, дори ако не е лидер на партията.


"Това дори би улеснило нещата, защото партийните лидери като се кандидатират за президенти, понякога това се отчита като недостатък. На този въпрос естествено не мога да отговоря лично, защото съм много зависим - зависим съм от тази дясна общност, която желае модерна правова държава", заключи той.

 

dnes.bg

Коментари

Новини Варна