IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Политика
11:41 | 30 декември 2015
Обновен: 00:17 | 20 април 2024

Борисов тих, но твърд с Турция: Иска да ни се меси!

Премиерът пожела безаварийна 2016-а: Не пийте!

По материала работи: Юлиян Атанасов
Борисов тих, но твърд с Турция: Иска да ни се меси!

Премиерът Бойко Борисов заяви, че България води балансирана политика и е несправедливо да се коментира, че сме подвластни на една или друга политика на Русия.Според него в последните дни "много маски паднаха" и се видя, че действително има интерес към нашата вътрешна политика - да има възможност да ѝ се влияе от страна на Турция.Борисов каза, че съвестта му е чиста, защото е казал на турския премиер Ахмет Давутоглу всичко - и когато е бил в България, и в телефонен разговор.

 

"Искам специално да му благодаря, че той ме разбра, и вицепремиерът им, и външният министър, които трябваше да дойдат в събота, не дойдоха, защото аз им отказах среща с мен и им казах, че България е свободна държава, на частно посещение всеки може да дойде, но това би било много лош знак и би се разчело лошо от правителството и българите като цяло", каза Борисов.

 

По думите му външната политика между Турция и България се води на ниво правителство, външни министри, премиери, президенти. "Мисля, че към момента, когато те са ни помагали в бежанската криза, аз на висок глас съм изказвал своята благодарност. Разбира се, има много теми, по които ние не сме се разбирали, и тогава пак тихо, но достатъчно твърдо съм им казвал, че не съм съгласен с това, което правят", коментира още Бойко Борисов.Надявам се с турското правителство да продължим да работим добре, солидарно, като натовски държави, и да не си прехвърляме проблеми, които по никакъв начин не ги искаме - нито те, нито ние, допълни премиерът. Борисов каза, че иска да имаме приятелски отношения и с Русия, и с Турция.

 

За мен това са абсолютни внушения, че има спор, чрез ДПС, за взаимоотношенията с Русия и Турция, посочи той.Премиерът заяви, че е видял "чудовищно сближаване" между Русия и Турция за сметка на България, когато "Южен поток" се прекръсти на "Турски поток" и тръгна да обикаля България през Гърция и Македония и това беше съобщено от президентите Ердоган и Путин в Анкара", но не е реагирал публично.

 

"Когато ние спазвахме европейското ембарго за Русия, за около 10 млрд. евро им беше оборотът на зеленчуци, плодове, хранителни стоки за сметка на нашите производители, които над 300 млн. лв. са загубите ни от ембаргото за Русия и контраембаргото към България. Когато руският президент негласно каза, че не е хубаво да се ходи в България на почивка, а да отидат в Турция, те направиха милиарди обороти от този туризъм за сметка на българския, аз пак си мълчах", каза още министър-председателят, цитиран от "Фокус".Според него страната ни води балансирана политика, а "заигравката” на Турция с Голямата мечка е донесла някои несгоди след това на турската страна.

 

На въпрос за коментар на това, че лидер на политическа партия, какъвто доскоро беше Лютви Местан, е потърсил сигурност в резиденция на Турция, премиерът посочи: "Не съм говорил с него. Той има охрана от Националната служба, която не е по-малка от моята, така че не знам от какво се притеснява. В ежедневните са контакти посланици идват при нас, ние ходим в посолства, сега аз не ходя, даже и на националните им празници не ходя, ако сте забелязали, но с министрите и депутатите много често се срещат, така че след това какво обяснение всеки ще даде, си е негова работа”.

 

Премиерът откри днес 13-километров участък от Северната скоростна тангента. Според него "експериментът Орешарски" е забавил и провалил проекта и мястото преди 5 месеца било ливада."Нека да не я наричаме скоростна, а да я наречем само северна, за да не ги подтикнем да дойдат и да се състезават, защото на тези 8 платна стават чудни гонки. На всички желая да посрещнат Нова година безаварийно. Не пийте ракия", коментира още Борисов.

dnes.bg

Коментари

Новини Варна