IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 20°
Политика
14:18 | 29 януари 2016
Обновен: 13:26 | 4 юни 2024

"Съжителство"-то изкара извън нерви Столетницата

Образователният хаос стана повод Миков да разкритикува властта

По материала работи: Деян Михайлов
"Съжителство"-то изкара извън нерви Столетницата

Хаосът с новите учебни планове за 2-6 клас и поисканата от премиера Бойко Борисов оставка на просветния министър Тодор Танев става поредния повод БСП да разкритикува властта.

"Призоваваме тези, които откраднахте просветата от децата да я върнете там, където й е мястото и да спрете тези лабораторни бизнес упражнения с образованието, защото това е вредно за децата", заяви от името на своите лидерът на левицата Михаил Миков.

Според него случващото се в системата на образованието е видим резултат от начина на управление на ГЕРБ, от политиката на кабинета.

Соцлидерът настоя най-накрая на бъдат съобщени и имената на експертите, които отговарят за учебните планове и местят напред - назад произведения и автори, защото е ясно, че решението за промяната им не е еднолично на министъра.

"С тази политика се пренебрегва националния интерес и се всява хаос и страх сред хората, а вредният Закон за преучилищното и училищното образование поставя под въпрос равния шанс за житейска перспектива и реализация на децата", упрекна Миков.

Той отсече, че образованите не е бизнес, а е "благо, конституционно закрепено".

Според него единствената реформа в образованието до момента е отпадане на произведения, които след това под натиска на обществото се връщат в учебните планове, но в друг клас.

"Отпадат цели периоди от българската история заради политическата коректност на днешното управление, че трябва да сме кротки и благи, да не четем буйните стихове на Смирненски и Вапцаров", скочи още Миков.

За пореден път той разкритикува и възможността за домашното образование, която се въведе с новия просветен закон.

Според Миков това крие рискове, защото ако в училище може да се контролира проповядването на радикален ислям, това не може да се случи вкъщи.

Той настоя, че при сегашните противоречия в обществото освен образователни училището трябва да има и социално-възпитателни функции, след като агресията е навсякъде.

Накрая лидерът на БСП се закани, че ако до сряда правителството не внесе проект за отмяна на закона за средното образование, то левицата ще го направи.

Dnes.bg

Коментари

Новини Варна