IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Политика
18:37 | 13 февруари 2016
Обновен: 22:33 | 11 май 2024

Не е давано разрешение за провеждането на Луков марш

Организаторите са получили разрешение само за поставянето на цветя

По материала работи: Ставри Таргов
Кадър от шествието през 2015 г.

Столичната община не е разрешила шествието на Луков марш, което започна в 17.30 пред НДК, съобщи БНР. Организаторите са получили разрешение само за поставянето на цветя пред къщата на ген. Христо Луков в столицата.

Над 300 до 500 човека са се събрали на пилоните на НДК и ще тръгнат по бул. „Васил Левски“ и оттам към паметника на Васил Левски и бул. „Дондуков“, където се намира къщата на ген. Христо Луков. Събралите са предимно млади мъже и жени, всеки един, от които е бил проверяван за документи.

Засилено е полицейското присъствие, има и жандармерия, но обстановката е спокойна.

С традиционният Луков марш, който ежегодно се провежда от крайнодесни формации, се почита паметта на ген. Христо Луков. Организатори днес са Български Национален съюз и Движение „Национална съпротива“, които носят своите знамена. Този Луков марш се организира за 13-та поредна година.

Историците определят ген. Христо Луков като противоречива личност. Той е известен военноначалник от времето на Първата Световна война. В периода между 1935-1938 г. е министър на войната в правителството на Георги Кьосеиванов. Занимавал се е с научна дейност, написал е много трудове. Противоречието в личността му идва от това, че той е имал интересна обществено-политическата дейност. Луков е бил водач на "Българските национални легиони". Организацията му е била определяна като крайнодясна, а последователите й са били основно младежи.

Черно море

 

Коментари

Новини Варна