IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Политика
21:32 | 27 февруари 2016
Обновен: 03:14 | 12 май 2024

След скандали ДПС в Кърджали си избра нов лидер

Отчетно-изборната конференция беше закрита за журналисти

По материала работи: Слав Велев
След скандали ДПС в Кърджали си избра нов лидер

Със 162 срещу 131 гласа участниците в отчетно-изборната конференция избраха нов председател на общинската организация на ДПС в Кърджали, предава БТА, цитирана от fbr.bg.

Мюмюн Али е на 32 г. и е кмет на село Люляково, активист от младежката организация на местното ДПС. Досегашният лидер Мухарем Мухарем го поздрави за победата и го предупреди, че предстоят тежки изпитания за партията.

Конференцията бе напълно закрита за журналисти, неизвестни остават както отчетният доклад, така и дискусиите вътре в залата. Началото на форума обаче бе отложено с 1 час заради скандал, избухнаха пререкания заради претенции да бъдат допуснати резервни делегати. Наложи се да бъде свикано извънредно заседание на общинското ръководство на ДПС, за да се обсъди и реши казусът. Не липсваха викове и заплахи, делегати се заканиха, че ако резервите не влязат в залата, може да напуснат те. Преди скандалния старт на конференцията Рушен Риза от ръководния триумвират на ДПС заяви, че партията винаги е отстоявала единството и го е доказала в продължение на всичките 26 години от създаването си. „Правени са много опити за разцепление на ДПС, но ние се доказахме като най-устойчивата политическа структура. Привържениците на Лютви Местан избраха пътя на раздора и конфронтацията. Очевидно някой се опитва да вкара Турция в отношенията между ДПС и ДОСТ. Ако в България има 400 партии, нямаме против те да станат 401, ние ще бъдем опоненти в усилията си да отстояваме правата и свободите на гражданите както по места, така и чрез присъствието ни в парламента“, коментира съпредседателят Рушен Риза, който пристигна за конференцията в Кърджали. Той каза това пред журналисти в момента, когато пререканията сред делегатите на форума бяха стигнали критична точка, в същото време в столицата Местан учредяваше новата си партия. Въпреки всичко, Риза бе убеден,че на конференцията ще има добро съревнование и ще бъде избран най-добрият председател на най-голямата общинска организация на ДПС в страната. Запитан дали ще има наказания за поредното неподчинение на местните съветници от ДПС, които на последната сесия отново бламираха централното ръководство при избора на председател, Рушен Риза бе категоричен, че няма подобна позиция и избраният за поста Раиф Мустафа няма да бъде оспорен. Мустафа бе сред 4-имата номинирани кандидати за общински шеф, централата посочи друг, но партийните бунтовници не го подкрепиха.

В работата на отчетно-изборната конференция днес се включиха евродепутатът Неджми Али, народните представители Мустафа Ахмед, Ердинч Хайрула, Салиха Емин и Айхан Етем. Новоизбраният Али бе възторжено поздравяван от поддръжниците си, в това число и от кмета на Кърджали Хасан Азис, останалите се изнесоха от залата видимо недоволни от поражението на бившия председател. Изборът за партиен водач приключи в късния следобед, форумът продължи с дискусии и предложения за членове на общинското ръководство. Едва като приключат партийните дела, ДПС ще трябва да умува и за зам.-кметове, тъй като двама от предишния мандат са общински съветници.

 

 

 

 

Коментари

Новини Варна