IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Политика
12:26 | 11 март 2016
Обновен: 07:00 | 12 май 2024

НС разреши публикуването на доклада на "Аликс Партнърс" за КТБ

От разследващата компания твърдят в специално изявление, че ще дадат предложения за възстановяване на част от парите

По материала работи: Ставри Таргов
НС разреши публикуването на доклада на "Аликс Партнърс" за КТБ

Парламентът прие да бъде публикуван секретният доклад на одиторската фирма „Аликс Партнърс” за фалита на КТБ. Това стана с приетите промени в Закона за банковата несъстоятелност.
Депутатите одобриха на първо четене два законопроекта за промени в Закона за банковата несъстоятелност. Първият, предложен от ДПС, предвижда временните синдици да публикуват на електронната си страница доклада от проверката на банковата несъстоятелност, като промените се отнасят и за заварени производства и сключени по тях договори.
Депутатът Йордан Цонев, който е един от вносителите на промените, подчерта, че измененията са продиктувани от обществения интерес и са естествено продължение на политиката на ДПС за осветляване на всички факти и обстоятелства, отнасящи се до фалита на КТБ.
Основната цел на предложените с втория законопроект промени - този на ГЕРБ, са свързани с осигуряването на възможно най-кратък срок на справедливо удовлетворяване на вложителите и другите кредитори на банката. От ГЕРБ считат за необходимо да се предвиди обявяване на всички списъци, съставяни от синдика.
Мартин Димитров от Реформаторския блок призова публичен да стане и договорът за възлагане на разследването:
Случаен ли е пропускът, че докладът става публичен, а самият договор - не. Затова между първо и второ четене, като ние ще подкрепим и двата законопроекта, се обръщаме към вносителите, вие пък да ни подкрепите и самият договор за възлагане на международното разследване да стане публичен.
Ще подкрепим предложението договорът с "Аликс Партнърс" да стане публичен, заяви в отговор Йордан Цонев:
Никаква прозрачност и публичност по този въпрос не е излишна. Напротив, всяка конфиденциалност е излишна, когато тя нарушава принципи като търговската и банковата тайна, защото тук става въпрос за огромен обществен интерес, става въпрос за по-нататъшната стабилност на банковата система, чрез пресичане на порочни практики.
В същото време Фондът за гарантиране на влоговете и разследващата компания "Аликс Партнърс" излязоха със съвместно изявление.
От "Аликс Партнърс" уточняват, че поставената им задача е за проучване на потока от парични средства, излезли от Корпоративна търговска банка няколко години назад. От компанията са търсили информация докъде са стигнали парите и имат ангажимент да дадат предложения за възстановяването на проследените суми.
В изявлението е цитирана Даян Хюз, която се занимава с разследването. Тя е категорична, че в ангажиментите на "Аликс Партнърс" е и преценка на ролята на заинтересованите лица и консултантите на банката, както и даването на препоръки за възможни действия.
Ръководителят на фонда Радослав Милеков определя като "изключително полезна" работата на фирмата. Тя ще бъде използвана за събирането на възможно най-много от парите на КТБ, съобщи БНР.

Черно море

Коментари

Новини Варна