IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Политика
18:20 | 11 април 2016
Обновен: 13:12 | 21 април 2024

Менда Стоянова предлага общините да контролират варенето на ракия

ГЕРБ не подкрепя искането да се върне лимита от 1 000 литра

По материала работи: Ставри Таргов
Менда Стоянова. Снимка БГНЕС

ГЕРБ не подкрепя искането на съпредседателя на Патриотичния фронт Валери Симеонов да се върне лимит от 1 000 литра за казаните за варене на ракия, а собствениците да могат да извършват тази дейност през цялата година. Председателят на парламентарната бюджетна комисия Менда Стоянова заяви, че няма основания за подобни искания и се позова на данни от постъпилите в Агенция "Митници" декларации за произведени количества и платен акциз.
По думите на Менда Стоянова Агенция "Митници” има много по-важни задачи от тази да проверява къде има казани за варене на ракия и дали те са регистрирани:
Кметът на общината много добре знае къде по селата има казанджийници и кои от тях са регистрирани или не. Сега ще научим, когато той стане титуляр. Смятам, че ако свалим регистрациите и контрола на ниво община, ще имаме по-ефективен контрол, отколкото може да прави Агенция "Митници", най-вече на нерегистрираните казани, защото ще се знае къде има казан и може да отиде кметът да види, работи ли този казан или не работи, дали му е свалено печатчето, като го запечати, че не работи, или не му е свалено печатчето.
Менда Стоянова ще предложи също приходите от платения акциз да влизат в общинския бюджет. Другата промяна, според нея трябва да включва регистрационен режим на производителите и вносителите на дестилационни инсталации:
Аз не виждам лошо в това, когато имаш една акцизна стока, средството за производство на тази стока, също да бъде по някакъв начин известно. Тук не говорим да му се дава някакво разрешение или лицензионен режим, просто регистрационен, за да се знае кой се занимава с такава дейност, подчерта Менда Стоянова.

БНР

Коментари

Новини Варна