IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Политика
15:58 | 12 април 2016
Обновен: 05:19 | 24 април 2024

Никой не може да спре регистрацията на ДОСТ, смята Лютви Местан

Петима са заместник-председателите на партията, а изпълнителният съвет от 11 души

По материала работи: Деян Михайлов
Никой не може да спре регистрацията на ДОСТ, смята Лютви Местан

Никой не може да спре регистрацията на ДОСТ, защото учредяването на тази партия е обективна необходимост, тя се е случила в сърцата на десетки хиляди български граждани. Това заяви лидерът на учредената преди два дни партия "Демократи за отговорност, свобода и толерантност" (ДОСТ) Лютви Местан на пресконференция в парламента, на която представи ръководството на формацията. 

Петима са заместник-председателите на партията - Шабанали Дурмуш, Хюсеин Хафъзов, Мариана Георгиева, Айдоан Али и Мехмед Ходжа. 


Изпълнителният съвет на партията ще е от 11 души, сред които председателят, заместниците му, както и Бахри Юмер, Венцислав Каймаканов, Зюрфедин Али, Мехмед Хаджи и Рашид Куру.
Екипът започва набиране на членове на партията, необходими са минимум 2500, обясни Местан. Той допълни, че до края на април ще са готови с пакета документи за регистрация в СГС. 


В отговор на въпрос за евентуален отказ на съда да регистрира партията, Местан заяви, че не вярва да им направят такава услуга, защото "в мига, в който някой се сети да оспори тази обективна необходимост, единственото, което може да се получи като резултат, е утроена подкрепа за ДОСТ". Когато една партия стъпва на социална основа, тя не може да бъде спряна формално, каза Местан. Той отбеляза, че в момента партията е обект на "крайна националистическа агресия". Цел на ДОСТ е да замени крайния национализъм с просветен, демократичен, граждански патриотизъм, който не изключва различните, а ги включва, подчерта той.
Лютви Местан заяви, че организацията на учредителната конференция е струвала 22 553 лв., които са дадени за наем на залата, превод, охрана, кетъринг, стенографски запис, печатни материали. Той отбеляза, че тези разходи са били поети от депутатите от партията, всеки според възможностите си. По-нататъшното финансиране на партията ще е чрез членски внос и дарения в рамите на позволеното от закона. 
По повод на посещението си в Анкара Местан заяви, че усещането му за отношението на Република Турция, на министър-председателя, на лидерите на опозиционни партии, е отношение, което следва принципа, заложен в думите на Кемал Ататюрк, че който е враг на България, е враг и на Турция. Крайно време е да преодолеем историческите комплекси, които са причина да виждаме в лицето на съвременна Турция заплаха за българската национална сигурност и българската национална идентичност, посочи Местан. 


По отношение на етническия състав на учредителите Местан уточни, че 215 от 1103 души са етнически българи. Представата за ДОСТ като протурска партия няма да сработи, коментира той.  
Предстои ДОСТ да направи своите стъпки за членство в АЛДЕ. Предвижда се партията да има и младежка структура. В отговор на въпрос за малкия брой жени делегати на учредителната конференция Местан обясни, че ДОСТ "ще бъде отворена за дамите толкова широко, колкото не може да си представите". 
ДОСТ е не просто ново явление в българската политика, но ще изиграе своята ключова роля за реформиране на всички социални системи, които са заклещени в олигархичните и корупционни зависимости, каза още Лютви Местан.

БТА

Коментари

Новини Варна