IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Политика
19:23 | 13 април 2016
Обновен: 08:58 | 21 април 2024

Ивайло Московски подкрепя създаването на автомобилна камара

Министърът заяви пред депутати, че не може да се справи сам с корупцията в "Автомобилна администрация"

По материала работи: manager
Ивайло Московски подкрепя създаването на автомобилна камара

Сам не мога да се справя с този проблем и съм готов да си нося отговорността за това или да бъда сменен, заради това, че не мога да се справя с корупцията в този контролен орган. Това заяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски на изслушване в ресорната комисия в Народното събрание в отговор на въпрос на депутата от "БСП лява България" Георги Свиленски за корупцията в Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация". 


Правя опити, полагат се максимални усилия, заяви министърът. По никакъв начин не толерирам тези практики, подчерта той и допълни, че би направил всичко, за да гарантира намаляването им. Всички сигнали, които съм получавал, съм разпределял по компетентност, каза Московски и допълни, че не са спирани сигнали. 


Депутатът коментира, че трябва да се обърне по-голямо внимание на кадрите, които се назначават. За всички, които сте чул, че са корумпирани, гонете ги, няма какво да ги проверявате по сто пъти, препоръча той на министъра. Свиленски се съгласи, че има нужда от увеличение на заплатата на служителите. 


Направихме няколко опита да въздействаме върху работата на "Автомобилна администрация", тъй като по наша преценка корупционният натиск към агенцията е огромен, посочи министърът. Контролният орган е вероятно най-ниско платеният, заплатите на инспекторите са по 480 лв. и когато на ден минават десетки и стотици камиони през тях, е много лесно да се изкушат, каза той. Поискахме от Министерството на финансите да ни осигури 20 процента от реално събраните глоби на агенцията да се връщат в системата, за да ги разпределим по някаква бонусна система към тези инспектори, но това не се получи, обясни Московски.

 
Аз си нося отговорност за сектора и си признавам, че този корупционен натиск върху системата не съм в състояние да го овладея, заяви министърът и допълни: "Ако има някой по-способен, да заповяда." 


Нечленуващият в парламентарна група депутат Георги Кадиев заяви, че за първи път чува министър да казва, че не може да се справи с корупцията. Това означава, че цялото правителство не може да се справи и като не може - за какво ни е тогава, коментира той. Кадиев попита министъра каква е ролята на плевенската организация на ГЕРБ за номинацията на Цветелин Цветанов за директор на "Автомобилна администрация". Предложението дойде след няколко опита да привлека други хора като ръководители, отговори Московски. Категорично Цецка Цачева няма нищо общо с това назначение, по никакъв начин не е коментирана тази тема с нея, преди да бъде назначен, каза министърът. Той уточни, че темата е била коментирана с депутата на ГЕРБ от Плевен Владислав Николов. Аз си нося пълната отговорност, допълни Московски. Той каза, че Кадиев също му е предлагал номинация за ръководител на агенцията. Депутатът отрече и заяви, че е изумен от твърденията на министъра. 


В отговор на въпрос министърът отбеляза, че подкрепя създаването на автомобилна камара. Московски заяви, че подкрепя и идеята за въвеждане на тол система, защото транспортният сектор по думите му е дебалансиран и 50 процента от тежкотоварния трафик в страната е транзит. Министърът определи като добра идеята за изграждане на интермодален терминал в Горна Оряховица.

БТА

 

Коментари

Новини Варна