IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Политика
19:51 | 13 април 2016
Обновен: 22:19 | 24 април 2024

Даниел Митов: България активно и последователно подкрепя процеса на разширяване на ЕС

Министър Митов проведе среща с германския си колега Франк-Валтер Щайнмайер в Берлин

По материала работи: manager
Даниел Митов: България активно и последователно подкрепя процеса на разширяване на ЕС

Външният министър Даниел Митов се срещна с колегата си от Германия Франк-Валтер Щайнмайер, съобщава БТА. Срещата се проведе в рамките на официалната визита на министър Митов в Берлин, съобщи пресцентърът на МВнР. Сред основните теми на срещата бяха двустранните отношения, миграционната криза, отношенията ЕС-Турция, енергийни въпроси, ситуацията в Украйна, кризата в Близкия изток и Северна Африка и борбата с "Ислямска държава", както и актуалната обстановка в страните от Западните Балкани. 


"Фокусът на усилията на международната общност трябва да се насочи към ликвидиране на първопричините за безпрецедентния бежански поток и противодействие на дейността на ИД в Сирия и в Ирак, която заплашва да се прехвърли в съседните държави с непредвидими последствия за миграционния натиск", заяви министър Митов по време на разговора с министър Франк-Валтер Щайнмайер.


Министър Митов увери колегата си, че България активно и последователно подкрепя процеса на разширяване на ЕС и в този контекст приветства активизирането на диалога ЕС-Турция на всички нива. И за пореден път изтъкна, че Турция е важен партньор на ЕС по редица международни теми, включително миграцията.


България оценява постигнатото на Европейския съвет на 17-18 март споразумение с Турция като важна стъпка към намиране на трайно решение. 


Друг акцент в разговора между министрите Митов и Щайнмайер беше енергийната сигурност. България подкрепя поетапното изграждане на европейския Енергиен съюз и общи действия за енергийна независимост. 


Външните министри обсъдиха и санкциите срещу Русия. България възприема санкциите като ефективно средство за промяна на политиката на Москва, а не като наказание за руската страна, заяви министър Митов. И обясни, че страната ни разчита Нормандският формат да даде тласък за уреждане на кризата в Източна Украйна и да бъде спазен удълженият срок за пълно осъществяване на Минските споразумения - 2016 година. 


По време на визитата си министър Митов проведе срещи и с д-р Уве Корсепиус, съветник на федералния канцлер. 


Министър Митов участва и в отбелязването на 20-та годишнина на Германо-българския форум, където изказа специални благодарности на д-р Гернот Ерлер.

Коментари

Новини Варна