IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Политика
13:14 | 16 април 2016
Обновен: 05:19 | 24 април 2024

Митов vs Турция: Да не поучава българите, а да види себе си

Външният министър разкритикува турските оратори на форума на ДОСТ

По материала работи: Пламен Янков
Митов vs Турция: Да не поучава българите, а да види себе си

Българските граждани нямат нужда от поучение какъв политически избор да правят. Още по-малко то може да дойде от Турция, която има огромни проблеми с човешките права и свободата на словото.

 

Така външният министър Даниел Митов коментира изказванията на турски оратори по време на учредителната конференция на партията на Лютви Местан ДОСТ миналата седмица. Тогава зам.-председателят на турската Партия на националистическото действие Семих Ялчън обяви, че където се говори турски, там е и негова родина. Чуха се и критики за неспазване на правата на малцинствата.

 

"Бих им предложил да погледнат собствената си държава", отвърна им задочно Митов от ефира на bTV. Той допълни, че България трябва да е откровена към Турция, защото държи на добрите отношения с нея. ”И за нас трябва да е ясно, че нашите народи са живели и ще продължат да живеят в добросъседство векове наред и политиците най-малко им дължат поведение, което да не създава излишни проблеми”, каза още външният министър.

 

Той беше категоричен, че правата на българските граждани са защитени в максимална степен и членството ни в ЕС и НАТО е доказателство за това.

 

Външният министър разкритикува гражданските акции на доброволните отряди по границата.

 

"Абсолютно безобразие", коментира ги той. Според министър Митов подобен тип отношение няма място в една цивилизована европейска държава, каквато е България.

 

Според външния министър България охранява добре външната граница на Европейския съюз и трафикантите си дават сметка за това. ”В същото време държавата ни не толерираме нехуманно отношение към бежанците. Самоуправството се преследва, то е противозаконно и не може да бъде толерирано”, коментира още той.


Външният министър отрече тезата, че неговото ведомство саботира кандидатурата на Ирина Бокова за генерален секретар на ООН.

 

dnes.bg

 

Коментари

Новини Варна