IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Политика
15:11 | 28 април 2016
Обновен: 17:02 | 21 април 2024

Фарс, посмешище... Депутати за поправките в Изборния кодекс

Ябълката на раздора се оказа правната комисия в парламента

По материала работи: Юлиян Атанасов
Фарс, посмешище... Депутати за поправките в Изборния кодекс

Фарс, посмешище, криминални заседания. Такива реплики си размениха депутатите на финала на обсъждането на поправките в Изборния кодекс, след като цяла седмица приемаха ударно промените и накрая им останаха само спорните текстове.

 

Ябълката на раздора се оказа правната комисия в парламента. Според опозицията тя е заседавала тайно от тях тази сутрин, защото председателстващият заседанието Димитър Главчев обяви в 9:30 ч., че дава почивка, за да може тя да се събере и да се разбере по оставащите текстове.

 

Час по-късно, когато беше възобновено пленарното заседание, от ДПС и БСП дадоха да се разбере, че не са били поканени на заседанието, което е нарушение.

 

Емил Димитров – Ревизоро от ПФ пък ги обвини, че явно не са били достатъчно настоятелни, защото той бил поразпитал и намерил заседаващата правна комисия в кабинета на Главчев.

 

Според председателя на правната комисия Данаил Кирилов от ГЕРБ обаче заседание не е имало. Просто се били събрали, за да изготвят допълнителен доклад за улеснение на депутатите, който им бил раздаден в последния момент.

 

Това разгневи още повече депутатите от ДПС и Митхат Метин скочи, за да обясни, че народните представители не са нито от ДАНС, нито от ГДБОП, за да използват СРС- та или да ходят по коридорите и да търсят къде се е събрала правната комисия.

 

Съпартиецът му Хамид Хамид пък попита какви са тези криминални заседания, а Филип Попов от БСП обвини Данаил Кирилов в лъжа.

 

"Това е спекулация, има документ, изхождащ от правна комисия и признание в пленарна зала, че не е имало заседанието. Тук проличават всички договорки и договорчици по приемането на Изборния кодекс", отсече социалистът.

 

Според Гроздан Караджов от РБ днешното заседание се превръща вече не във фарс, ами в посмешище.

 

"Но цялото приемане на кодекса е посмешище, защото не може да се прави в такава напрегната среда и да се гонят хората по коридорите", отсече той.

 

В крайна сметка председателят на парламента Цецка Цачева даде половин час почивка поради шум и безредици в залата, макар че преди това отказа да изпълни искането на ДПС за кратко прекъсване на заседанието.

 

Автор: Камелия Цветанова

 

dnes.bg

Коментари

Новини Варна