IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Политика
16:01 | 9 май 2016
Обновен: 04:21 | 24 февруари 2024

Политиците се познават по действията, рече Плевнелиев

Президентът зове за равни права за гласуване на българите по света

По материала работи: Деян Михайлов
Политиците се познават по действията, рече Плевнелиев

Политиците се познават по действията, а резултатите определят кой какво е искал да свърши. С ветото си по Изборния кодекс напомням, че политическите партии трябва да се върнат към основите на демократичната държава, да прочетат Конституцията, където пише, че българските граждани имат равни права.

Това заяви държавният глава Росен Плевнелиев по време на дискусия с ученици и студенти по повод Деня на Европа 9 май.

Президентът беше помолен да коментира реакциите след наложеното вето върху текстове от Изборния кодекс, съобщиха от прессекретариата на дъжавния глава.

Президентът върна текстовете, които ограничават гласуването в чужбина.

"Българите, където и да са по света, трябва да могат да упражняват своите права. Държавата не бива да им пречи, а да ги облекчи в този процес“, категоричен беше Плевнелиев.

Държавният глава коментира като нелогични позициите на политически партии, които настояват българи в държави извън ЕС да бъдат ограничени в правото си на избор.

"Създаването на пречки пред гражданите в чужбина да упражняват конституционното си право на глас е погазване на Конституцията", посочи президентът Росен Плевнелиев. 

"Народните представители трябва да си спомнят клетвата, която са положили – да спазват Конституцията и да служат на народа. Сега те трябва да помогнат на гражданите да упражняват правата си, независимо къде по света се намират", каза още държавният глава. 

Президентът коментира още, че ограниченията пред правата на българите зад граница са в противоречие с визията за въвеждане на електронното дистанционно гласуване от 2018 година. "Надявам се на отговорен дебат в Народното събрание", каза още държавният глава.

Dnes.bg

Коментари

Новини Варна