IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Политика
09:32 | 17 май 2016
Обновен: 08:11 | 6 март 2024

Красимир Каракачанов: Ако ветото остане, ние напускаме управлението

Патриотите искат да избегнат изборните злоупотребите

По материала работи: Слав Велев
Красимир Каракачанов: Ако ветото остане, ние напускаме управлението

 

"Напускаме управлението, ако ветото на президента Росен Плевнелиев не бъде отхвърлено. Подобно решение би доказало, че имаме диаметрално противоположни виждания за това кои са важните проблеми в страната с останалите партии от управляващата коалиция", каза по Би Ти Ви съпредседателят на "Патриотичен фронт" Красимир Каракачанов.

Настоящият вариант на закона дава право на българите, живеещи в чужбина да използват правото си на глас, заяви още той. „В страните извън ЕС е възможно да се гласува в консулствата и посолствата, както и в страните с над 1 млн. жители”, поясни той.

Той за пореден път заяви, че целта на приетите по предложение на ПФ спорни текстове не е била да ограничи правата на българските граждани, а "да гарантира националната сигурност" и "да не се допусне други държави да организират избори".

Каракачанов обърна внимание на една от промените, които са направени в новия законов текст. Ако преди е трябвало 40 души да подадат заявление за откриването на изборна секция в конкретен град, то сега минимума заявления са скочили на 100.

„Нашият проблем бе напълно разбран и изразен във ветото на президента г-н Плевнелиев. С промените в Изборния закон се нарушават конституционните ни права на български граждани. По член 26 на Конституцията всички български граждани имат равни права. Промените в закона обаче дават повече права на някои от българите, живеещи в чужбина”, коментира Мария Спирова – българка живееща в чужбина. Тя каза още, че позицията на Каракачанов говори за пълно неразбиране от страна на народните представители за същността на проблема на съгражданите ни, живеещи зад граница.

Целта на Патриотичния фронт е единствено да ограничи изборните злоупотреби, които се извършват в Република Турция, където изборите се ръководят от местната администрация, а не от Изборния закон, изтъкна в отговор Каракачанов.

Спирова спомена изказване на вътрешния министър Румяна Бъчаврова от последните дни, според която засега няма доказателства за чужда намеса във вътрешните ни работи.

Каракачанов заяви, че това не е вярно, и че има доклади на български консули за тези проблеми. По думите му проблемът с изборните злоупотреби в Турция е проблем на българската държава и единственото решение е да се противодейства на злоупотребите чрез Изборния кодекс.

trud.bg

Коментари

Новини Варна