IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Политика
10:24 | 17 май 2016
Обновен: 05:21 | 24 април 2024

Депутатите решават за ветото в правна комисия

Становището на комисията ще излезе преди гласуването в парламента

По материала работи: Слав Велев
Депутатите решават за ветото в правна комисия

В парламента за разглеждане ще влезе президентското вето върху текстове от Изборния кодекс. Днес върнатите текстове ще бъдат обсъдени от правната комисия, която трябва да излезе със становище преди гласуването в пленарната зала, пише "Стандарт".

 

Припомняме, че държавният глава Росен Плевнелиев върна за ново обсъждане в парламента текстовете, които засягат гласуването в чужбина. Според него новите изисквания за откриване на секции зад граница са противоконституционни и нарушават основни права на българите зад граница. Закани се, и че ще сезира Конституционния съд, ако те не бъдат променени. Не е ясно обаче дали парламентът ще подкрепи ветото на президента.

 

Въпросът стана повод за серия консултации между ГЕРБ, Патриотичния фронт и Реформаторския блок миналата седмица.

 

По-рано днес лидерът на ВМРО и съпредседател на ПФ Красимир Каракачанаов заяви в ефира на бТВ: "Няма пазарлък за Изборния кодекс. Има разговори. Ако ветото на президента не бъде отхвърлено от нашите партньори, ще означава, че ние имаме диаметрално противоположни възгледи за управлението на държавата и ПФ няма как да продължи да подкрепя правителството. Нека не драматизираме нещата. Ако ветото на президента не бъде отхвърлено, ПФ категорично ще напусне властта."

standartnews.com

Коментари

Новини Варна