IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Политика
16:10 | 27 май 2016
Обновен: 20:25 | 27 април 2024

Плевнелиев даде на КС три от въпросите на референдума

Атакуваните от държавния глава питания са за електронното гласуване, за свиване броя на депутатите на 120 и за пряк избор от народа на шефовете на местните полицейски управления

По материала работи: Слав Велев
Плевнелиев даде на КС три от въпросите на референдума

Президентът Росен Плевнелиев даде на Конституционния съд три от шестте въпроса в инициирания от Слави Трифонов референдум, който Народното събрание одобри да се проведе заедно с президентския вот наесен. Атакуваните от държавния глава питания са за електронното гласуване, за свиване броя на депутатите на 120 и за пряк избор от народа на шефовете на местните полицейски управления.

 

За първия Плевнелиев вече изрази възражение, че не може НС да иска от гражданите да се произнасят отново по тема, за която преди половин година вече бяха питани. На местните избори в края на миналата година се проведе референдум, иницииран от Плевнелиев, точно за това дали да се въведе гласуването по интернет.

 

„В стремежа си да създаде стабилна държава с устойчиви и работещи институции Седмото Велико народно събрание определя, че нова Конституция, както и най-важните промени в действащата, могат да бъдат приемани от ВНС. Според президента не бива да се допуска заобикаляне на този текст от Конституцията чрез възможността всяко едно народно събрание, с обикновено мнозинство, да приема решения за допитване на народа по въпроси, които се отнасят към формата на държавно устройство и управление“, обосноваха от „Дондуков“ 2 мотивите на Плевнелиев да сезира КС за другите два въпроса.

 

Останалите три питания в референдума, които той не атакува, са дали да се намалят субсидиите на партиите на 1 лв., дали всички депутати да се избират мажоритарно и дали да се въведе задължителното гласуване.

Monitor.bg

Коментари

Новини Варна