IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Политика
09:35 | 30 май 2016
Обновен: 01:07 | 22 април 2024

Симеон Сакскобургготски: Защо броим 3 български държава, а не царства

Внуците му го наричат "дядото от България"

По материала работи: Слав Велев
Симеон Сакскобургготски: Защо броим 3 български държава, а не царства

 

Бившият министър-председател на България Симеон Сакскобургготски  изрази недоумението си в интервю за БТВ от това, че периодизираме три български държави, вместо три български цартва.

 

Той сподели, че според него баща му - цар Борис III си е отишъл в най-критичния момент за България, като изрази съмнения по отношение на причините за смъртта му. "Не знаем дали на сто процента е естествена смъртта на царя, но са нужни доказателства", каза Сакскобургготски.

 

Той сподели още, че баща му не е ползвал голяма охрана, само винаги не се връщаше по същия маршрут, по който е отишъл някъде.

На въпрос дали се самоопределя, като човек, повече като цар Фердинанд или като цар Борис III той заяви, че не може да каже и, че хората около него могат да направят подобно определение.

 

Сакскобургготски сподели мнението си, че речите на Хитлер и Мусолини са били "смехотворни, но много хора са били поддръжници, поради различните времена".

 

По отношение на настоящата социална реалност в страната ни Сакскобургготски обясни, че често се пита защо някои си мислят, че българите сме в центъра на света, "да се поогледаме", призова той. "Ако, недай си, Боже, чужденец ни критикува, ставаме още по-велики".

Бивш Министър-председател сподели, че внуците му го наричат "дядото от България", но изрази мнение, че поради огромните поколенчески различия му е трудно да им дава съвети и насоки.

trud.bg

Коментари

Новини Варна