IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Политика
12:40 | 5 юли 2016
Обновен: 16:49 | 3 май 2024

И армията се включва в борбата с тероризма

Министърът потвърди още, че при криза ще може да се ограничават някои права на гражданите

По материала работи: Слав Велев
И армията се включва в борбата с тероризма

"Въоръжените сили ще са длъжни да участват при провеждането на антитерористични акции у нас", съобщи министърът на отбраната Николай Ненчев след края на закритото заседание на съвета по сигурност към Министерски съвет, цитиран от БТВ.

 

На заседанието беше обсъден антитерористичният закон, който ще бъде приет тази седмица от кабинета. Ненчев допълни, че ще издаде заповед армията да се подготвя за предстоящите си нови ангажименти.

 

Министърът потвърди още, че при криза ще може да се ограничават някои права на гражданите. Позицията му идва по повод текстове в закона, които предвиждат при нужда антитерористите да подслушват заподозрени до три години, вместо сегашния срок от 3 месеца, както и да претърсват и изземват по време на операция.

 

На заседанието са обсъдени ограничения по отношение на правата и свободите на граждани при провеждането на антитерористични операции, задължение на телефонните оператори да предоставят незабавен достъп до трафичните данни в случай на непосредствена опасност от извършване на тероризъм, както и да се се дадат пълномощия на ДАНС да използва агенти под прикритие. Освен това е предложен план за спешно обучение на военните за реакция при терористична атака, съобщи БНТ.

trud.bg

Коментари

Новини Варна