IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Политика
20:25 | 5 юли 2016
Обновен: 05:22 | 24 април 2024

Плевнелиев за Русия: Европейци сме, не сме в степите

Президентът взел сам решението си да се откаже от втори мандат

По материала работи: Слав Велев
Плевнелиев за Русия: Европейци сме, не сме в степите

Президентът Росен Плевнелиев заяви, че няма конфликт с премиера Бойко Борисов по темата за отношенията с Русия.

"Не виждам бъдещето на България в казахските степи по никакъв начин и не съм съгласен България да бъде трета страна в безумен, безсмислен и никому ненужен за нас спор между две бивши империи на изток от нас. Не е това нашият спор", настоя той.

"Ние сме европейци, не сме в степите", посочи още президентът в интервю за Нова телевизия.

На въпрос, че е обвиняван, че е последовател на проамериканската политика и че затова го чака висок пост в чужбина, Плевнелиев каза: "Има още много време и много вода ще изтече до края на този мандат".

Държавният глава декларира, че ще работи на високи обороти до последния ден и не го интересуват следващите позиции.

Той заяви, че с премиера Бойко Борисов са добри приятели, но са имали различни мнения и това е демокрацията - всеки може да извади своите аргументи на масата.

Росен Плевнелиев уточни, че сам е взел решението да не се кандидатира пак и го е направил по най-честен начин. "Дадох възможност на партиите да излязат със своите кандидатури. Колкото се може повече кандидати, които да спечелят доверието на народа на едни честни избори", коментира президентът.

Той сподели, че е мислил дълго по въпроса за втори мандат, като припомни, че го сполетя лична загуба преди по-малко от година.

"Влязох в политиката не заради стола на президента”, заяви Плевнелиев и допълни, че е смятал, че може да даде нещо на обществото. "Държавният глава трябва да е наясно с огромната тежест, която поема – в личен и обществен аспект. Продължавам да нося тази тежест с удоволствие", декларира той.

На въпрос за липсата на първа дама, която не участва в официалните му изяви, президентът каза, че в дипломацията се гони преди всичко ефективността и протоколът е изместен назад.

Попитан знае ли кой е кандидат-президентът на ГЕРБ, Плевнелиев каза, че са няколко на брой. Президентът допълни, че се притеснява, че няма обявени кандидатури, но напомни, че и неговата е била обявена в последния момент. Това обаче станало след тежки разговори и затова смята, че и сега е така.

Според него в момента държавата е на прав път, но "можем да бъдем много по-решителни". Плевнелиев даде и пример - КТБ и АЕЦ "Белене" стоят с цялата тежест, да се обясни кое как се е случило, да се търсят виновните. Държавният глава посочи и това, че корупцията в администрацията остава на същото ниво.

Президентът каза, че след края на мандата си ще продължи да бъде посветен на демокрацията и на европейското развитие на България и няма значение под каква форма.

dnes.bg

Коментари

Новини Варна