IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Политика
21:30 | 18 август 2016
Обновен: 05:23 | 24 април 2024

Нямаме вина, че наше оръжие попада в Сирия

По материала работи: Борис Проданов
Нямаме вина, че наше оръжие попада в Сирия

Нито министерството, нито държавата имат вина, че българско оръжие попада в недобросъвестни ръце в Сирия и Ирак. България изнася оръжейна продукция само за крайни дестинации, разрешени от международни организации, заяви министърът на икономиката Божидар Лукарски. В четвъртък той посети ВМЗ - Сопот за официалното откриване на нова галванична линия за обработка на алуминиеви детайли, съобщи "Медиапул".

 

Коментарът му бе по повод появилата се информация, че терористични групировки в Сирия и Ирак използват българско оръжие. Според Балканска мрежа за разследваща журналистика, България е сред големите износители на оръжия за Сирия.

 

"За мен като принципал на предприятията, произвеждащи оръжия в страната е важно, че разширяваме производителността и отваряме нови работни места. В един регион, който беше традиционно тежък, вече има недостиг на работна сила", коментира Лукарски. Той добави, че ВМЗ - Сопот връща старите заеми и се намира в много добро финансово състояние.


"Ислямска държава“ неотдавна популяризира документи, които доказват, че оръжия, които саудитското министерство на отбраната е купило от България, са били отклонени за сирийските враждуващи групи.

 

Както съобщи Jane's Defence Weekly, свидетелството представлява разпространено на 4 юни видео, което показва членове на "Ислямска държава“, които се сражават с опозиционни групи в Азаз, провинция Алепо, и които са иззели оръжия и боеприпаси. На някои от оръжията се вижда флагът на групата "Фастаким Кама Умирт“.

 

Министър Лукарски откри нова галванична линия във ВМЗ-Сопот

Коментари

Новини Варна