IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Политика
19:08 | 23 септември 2016
Обновен: 06:21 | 23 април 2024

МВнР: Македония да се разграничи от вандалския акт

Призоваваме да не допускат позорни актове като този на Каймакчалан

По материала работи: Ставри Таргов
МВнР: Македония да се разграничи от вандалския акт


Министерството на външните работи излезе с официална позиция за поруганата паметна плоча на Каймакчалан от македонски журналист.
Призоваваме властите в Република Македония ясно да се разграничат и повече да не допускат подобни позорни актове като този на Каймакчалан. Това се посочва в официална позиция на Министерство на външните работи (МВнР) по повод на информацията за поругаване на паметния знак на връх Каймакчалан.

Българската държава години наред полага усилия за организиране на съвместни чествания на паметта на загиналите войници и подобаващо обозначаване на техните гробове.
Това е утвърдена световна практика, почитаща паметта на загиналите от всички страни на военните конфликти, символизираща помирението и желанието за мирен съвместен живот, и не е свързана с користни политически, национални или религиозни мотиви.

 

От години властите в Република Македония поемат ангажимент да разгледат българските предложения в тази насока и от години сме свидетели на продължаващи вандалски актове. Актове срамни и необясними, поне от гледна точка на общочовешките ценности, като уважението към спомена за мъртвите.

 

Призоваваме властите в Република Македония ясно да се разграничат и повече да не допускат подобни позорни актове, които, за съжаление, не са изолирани случаи и са особено тревожни в момент, когато двете страни преговарят за подписване на Договор за добросъседство, се казва в официалната позиция.

Dnes.bg

Още по темата   Цинично и нагло: Македонски журналист разби с чук българска паметна плоча

Коментари

Новини Варна